latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:04 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Српској исплаћени сви подстицаји за пшеницу - ратарима на рачунима више од девет милиона КМ (ВИДЕО)

Пољопривредни произвођачи предложиће Влади Српске формирање Друштва за осигуравање пољопривредне производње, јер поједина осигуравајућа друштва не нуде такву врсту услуге, избјегавајући ризике. Министарство пољопривреде субвенционише 70 одсто премије за осигурање. А данас су исплатили и више од девет милиона марака подстицаја за пшеницу за 3.597 ратара, чиме је у цијелости исплаћена ова врста премије.
Жетва - Фото: РТРС
ЖетваФото: РТРС

Овогодишњи аграрни буџет од 180 милиона марака развојног је карактера. У потпуности је исплаћена премија за пшеницу - на рачуне ратара данас је уплаћено више од девет милиона марака. До краја августра требало би да буде исплаћен и други дио подстицаја за капиталне инвестиције.

- Презадовољни смо овим аграрним буџетом и то што је развојног каратктера и сви произвођачи, задовољни смо и расподјелом али не и динамиком -рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

За успјешно пословање пољопривредницима је значајно и осигурање производње, које ресорно министарство субвенционише са 70 одсто. Већина у Семберији осигурава производњу, али проблем је, кажу, што осигуравајућа друштва неће да осигуравају пољопривреду од поплаве и олује. Премије осигурања су им прихватљиве.

- Осигурање је било 45 КМ по хектару и давали смо 10 одсто приликом закључивања полисе осигурања, а послије жетве остатак. То је заиста било повољно - истакао је Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије. 

Пољопривредници су истакли да је БиХ одлучила да буде увозна земља и да нису задовољни односом Савјета министара према овом сектору. Сточарском сектору прави проблем и то што је све мање кланица у БиХ, а све више меса из увоза.

- Што се тиче ресорног министарства ми смо презадовољни а нисмо задовољни Савјетом министара и желим да им кажем да се мора ријешити проблем мањка кланица у БиХ - поручио је Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара Републике Српске.

Из Привредне коморе указују на значај домаће пољопривредне и прехрамбене производње засноване на домаћој сировини.

Представници пољопривредних произвођача, министарству ће предложити и доношење закона о ограничавању трговачких маржи када је ријеч о репроматеријалу и другим неопходним ставкама за производњу.