latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:10 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Запад се "отима" за природне сировине Србије; И Српска све привлачнија (ВИДЕО)

Њемачки канцелар Олаф Шолц долази у званичну посјету Србији. Заједно са њим, Београд ће посјетити и потпредсједник Европске комисије. Теме разговора биће и политика и економија. Најважнија биће природна богатства којима располаже Србија. Већ годинама се многи отимају за минерале које Србија има, посебно литијум. Уколико се остваре планови руководства Србије, уз очување околине, то би умногоме допринијело економском развоју. Тим путем планира и Република Српска, која такође располаже великим природним богатством.
Литијум (Фото: EPA/LUIS GANDARILLAS) -
Литијум (Фото: EPA/LUIS GANDARILLAS)

Србија је у протекла 24 часа била једна од ударних тема европских и регионалних медија. Разлог томе јесте најава неочекиване посјете њемачког канцелара Олафа Шолца. У Београд стижу и представници Европске уније. Сви долазе због истог разлога - природних богатства. Најављено је потписивање меморандума о стратешком партнерству о одрживима сировинама. Предсједник Србије каже да је главни услов да се већина минерала прерађује у Србији.

- Може мали дио да иде у сировине, а све друго из Србије морате да увозите батерије. Хоћете ове, хоћете оне. Пошаљите их у Србију. Хоћете Корејце, Кинезе, кога год хоћете. Али мора батерије да буду произведене у Србији бар за 85, 86, 87 одсто од сировине, па батерије да извозите ту ако хоћете - магласио је предсједник Србије Александар Вучић.

Србија је богата бројним минералима. Међу њима и један од најтраженијих на свијету, литијум, који се користи за израду пуњивих батерија за телефоне, рачунаре и аутомобиле. Минерал који Европа нема а који је неоходан за зелену енергетску транзицију. Осим литијума, Србија је "занимљива" и због јадарита.

- Ми желимо да видимо да долазе озбиљне компаније а не само да се ваде сировине јадарита из Србије. А ништа неће бити рађено мимо интереса наше државе и наших грађана и нико се неће играти са здрављем и животима грађана и природним ресурсима Србије - рекао је премијер Србије Милош Вучевић.

Процењује се да Србија располаже са око 1,2 милиона тона литијума. Уколико се успије у науму, и сва или готово сва прерада буде у Србији, добити од екслоатације природних ресурса биће велики.

- Истина је да БДП може да расте 20 одсто уколико будемо довољно паметни и довољно радимо да читав ланац вриједности буде у Србији. Што може да нам донесе око 10 милијарди евра додатних инвестиција у Србију само до 2030. године и да створи додатних 20 хиљада радних мјеста - поручила је предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић.

Са великим природним потенцијалом може се похвалити и Република Српска. Од лежишта литијума, магнезијума и бора на подручју Лопара, до олова и цинка код Фоче и на Озрену. Предсједник Српске Милорад Додик каже да институције са стручњацима већ дуго раде на истраживању лежишта минералних сировина.

- Република Српска има огромно богатство када је ријеч о минералним сировинама, које већ дуго истражујемо и наставићемо са тим активностима, јер је ријеч о сировинама огромне вриједности које ће значити само једно - даљи напредак и развој Републике Српске. Ми вјерујемо да ће наши заједнички напори са Србијом и Мађарском, па зашто не и са партнерима као што је Њемачка, постићи најбоље развојне бенефите - поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Са евентуалним експлоатацијама у Србији али и Републици Српској неће се кретати прије него се чује мишљење стручне јавности.

- Суштински мислим да струка треба да да свој суд. 20 хиљада истраживања је урађено. Значи струка се бави тиме активно и мислим да треба њих да слушамо - рекао је Срђан Барац из Центра за друштвену стабилнос у Београду.

Највише налазишта литијума лежи на јужноамеричком континенту. Ускоро би и најразвијеније европске земље требало да почну са експлоатацијом. Тако Њемачка започиње градњу своје прве рафинерије литијума у Битерфелду, која би требало да буде највећа у Европи.