latinica  ћирилица
18/07/2024 |  15:33 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

У доношењу правилника о ЦЕМТ дозволама на нивоу БиХ морају учествовати надлежни из Српске

Привредна комора Републике Српске тражи од Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара да повуче из даље процедуре Преднацрт правилника о измјенама и допунама Правилника о ЦЕМТ дозволама и Приједлог правилника о измјенама и допунама Правилника о поступку усклађивања и регистрације редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасца дозволе.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Из Привредне коморе саопштено је да су ови документи објављени на интернет страници е-консултације Министарства, те да је у посљедње вријеме све учесталија пракса да се документа, која усваја ово Министарство, предлажу без претходних консултација и укључивања заинтересованих ентитетских и институција Брчко дистрикта.

- Сматрамо да се оваквом праксом не може остварити задовољавајући квалитет прописа који ће бити примјењив на корист свих страна у поступку усклађивања - додаје се у саопштењу.

Навели су да је анализом Преднацрта правилника о измјенама и допунама Правилника о ЦЕМТ дозволама утврђено да постоје одређене недоречености, као и да је овај документ у појединим одредбама у супротности са одредбама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу.

Предложено је укидање одредби које се односе на вредновање запослених возача приликом расподјеле ЦЕМТ дозвола, што одговара превозницима који имају велики број возних јединица, а немају довољан број возача.

Из Коморе су навели да се на овај начин фаворизује и погодује превозницима који немају довољан број радника или ангажују непријављене раднике, чиме се директно погодује развоју сиве економије и ствара нелојална конкуренција на транспортном тржишту.

У саопштењу је наведено да се предложеном документу поново оспоравају ентитетске лиценце приликом расподјеле ЦЕМТ дозвола, иако је систем издавања лиценце превозницима у Републици Српској у потпуности усклађен са законодавством ЕУ, те прописује строже услове за њихово добијање у односу на услове Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

У анализи Приједлога правилника о измјенама и допунама Правилника о поступку усклађивања и регистрације међународних и међуентитетских редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасца дозволе, појединим одредбама покушава се деградирати надлежност институција које врше усклађивање редова вожње у Српској у процесу усклађивања међуентитетских редова вожњи.

Тиме би превозницима из Републике Српске који обављају унутрашњи републички превоз лица, била онемогућена заштита саобраћајног тржишта, додјељена рјешењима од надлежних институција.

- Уколико се буду радиле измјене и допуне наведених прописа, али и свих других прописа на нивоу БиХ, који имају утицај на привреду Републике Српске, инсистирамо да Привредна комора Српске буде укључена у процес доношења прописа, од самог почетка, поред осталих надлежних институција и органа, а прије самог објављивања на веб страници е-консултације - нагласили су у Привредној комори.