latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:24 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Пожаре у Сјеверној Македонији гасе и авиони из Србије, Хрватске, Црне Горе и Турске

Широм Сјеверне Македоније гори неколико пожара, а највише забрињава стање на планини Серта на подручју општине Штип, иза села Драгојево, а током вишедневног кризног стања у којем се земља налази, уведена је и потпуна забрана кретања у шумама од 6.00 до 20.00 часова.
Пожар, Сјеверна Македонија (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Пожар, Сјеверна Македонија (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

У гашењу пожара учествују авиони из Србије, Хрватске, Црне Горе и Турске, а Европска комисија је такође донијела одлуку да мобилише помоћ Сјеверној Македонији за сузбијање шумских пожара.

- Успостављање контроле над пожаром на планини Серта изузетно је тешко - рекао је директор Центра за управљање кризним ситуацијама Стојанче Ангелов.

На Серти је уочено неколико пожарних мјеста, ватра гори уз сам пут, а додатни проблем је стрелиште Криволак, упркос значајном учинку летјелице укључене у гашење, објавио је портал "Нова Македонија".

Одржан је и састанак Штаба за заштиту и спасавање у Неготину, након чега је саопштено да је планирано гашење пожара из ваздуха и са земље, као и укључивање свих расположивих летелица, односно хеликоптера и "ер трактора".

- Мјесто на планини Серти, према самом полигону Криволак, није безбЈедно ни за дејство из ваздуха, ни за дејство са земље. Ту се чују експлозије, пуцњи неексплодираних граната и других неексплодираних експлозивних направа. Покушаћемо да успоставимо противпожарне ограде тамо где терен дозвољава. Да ору тракторима и булдожерима, да ватра не може да прође кроз њих - објаснио је Ангелов.

Он се јуче састао са пилотима хеликоптера који учествују у гашењу пожара, након чега је најавио да на планину Серту треба да полете сви расположиви "ер трактори" - три из Управе за заштиту и спасавање и два из турских "ер трактора", уз хрватски "канадер".

- Данас ћемо покушати да успоставимо контролу над великим пожаром на планини Серти. Летелица ће деловати, на терену имамо ватрогасне јединице којима се придружује 100 војника из војске, као и три десетина припадника полиције - рекао је Ангелов.

Неколико опасних пожара захтијева ваздушну подршку, кориштењем ваздушних "трактора" и хеликоптера.

У гашењу пожара учествују два "ер трактора" и један хеликоптер из Турске, а прекјуче је из Србије упућен ватрогасни хеликоптер "камов Ка-32" капацитета пет тона воде са посадом од седам чланова, док је Хрватска послала "канадер" са две посаде.

Активирањем Механизма цивилне заштите ЕУ, у Македонији су распоређена четири хеликоптера и три ватрогасна авиона из Хрватске, Словеније, Србије и Турске.

- Спремни смо да мобилишемо додатну помоћ. Уочи овог лета извршили смо значајне припреме, ангажовањем преко 500 ватрогасаца, 28 авиона и четири хеликоптера распоређених широм Европе - рекао је портпарол Европске комисије за хуманитарну помоћ и управљање кризама Балаш Ујвари.

Из Центра за управљање кризним ситуацијама саопштили су да је било укупно 36 пожара на отвореном, од којих је 18 било активно до јуче.

Он је нагласио да ће за неколико опасних пожара вероватно бити потребна ваздушна подршка. Ријеч је о пожарима у општинама Чашка, Долнени, Студеничани и Зелениково.