latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:23 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

У Црној Гори ухапшено девет особа због шверца 2,5 тона кокаина

У Црној Гори је у оквиру међународне акције кодног назива "Генерал" ухапшено девет особа осумњичено за шверц 2,5 тоне кокаина.
Кокаин (фото: EPA-EFE/Orlando Barria - илустрација) -
Кокаин (фото: EPA-EFE/Orlando Barria - илустрација)

Акцију је извело Специлано полицијско одјељење по налогу Специјалног државног тужилаштва, а ухапшени су Виктор Дрешај, Васо Улић, Вукан /Винету/ Чоковић, Маринко Прелевић, Веселин Павлићић, Петар Мирановић, као и М.Б, Н.У. и Д.Р.

- Против њих, као и против Р.З, Д.П, В.В, Р.Б, И.Д. и Л.Д, који су у бјекству или нису достижни државним органима и М.Б, Д.М. В.Л. и Р.П, који су на издржавању затворске казне, Специјално државно тужилаштво поднијело је кривичну пријаву због постојања основа сумње да су учинили кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет дроге - саопштио је специјални тужилац и портпарол овог тужилаштва Вукас Радоњић.

Према његовим ријечима, предмет кривичне пријаве је криминална организација коју су организовали осумњичени В.У. и Р.З, а чији припадници су постали остали осумњичени, у међународним оквирима, бродовима је у октобру 2020. године кријумчарила 1.570 килограма кокаина из Јужне Америке у Европу и Аустралију. Тада су то спријечили колумбијски органи.

Специјално државно тужилаштво ову групу терети и за шверц око 900 килограма кокаина, у јуну 2021. године, које су спријечили надлежни органи Аустралије.

Откривање и обезбјеђивање доказа о кривичним дјелима и осумњиченима и прикупљање свих других обавјештења и података који могу бити од користи за успјешно вођење кривичног поступка спроведено је у вишемјесечној континуираној сарадњи и кроз међусобну размјену информација Специјалног државног тужилаштва и Специјалног полицијског одјељења са Агенцијом ЕУ за спровођење закона - Европол, америчким Федералним истражним бироом – ФБИ и Управом за сузбијање наркотика - ДЕА и аустралијском Федералном полицијом.

- Доказне и полицијске мјере и радње према осумњиченима, до подношења кривичне пријаве предузимало Специјално полицијско одјељење. Асистенцију су пружили службеници Одсјека за борбу против дроге и Сектора полиције специјалних намјена - истакао је Радоњић.

Полиција ће, како је рекао, осумњичене спровести на саслушање у законском року, док је полиција претходно претресла њихове станове и друге просторије које користе у Црној Гори, ради проналаска трагова кривичних дјела и предмета важних за кривични поступак.