latinica  ћирилица
17/07/2024 |  13:09 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Хрватска опструише рјешавање статусних права Срба

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао је да хрватске власти настављају да опструишу рјешавање статусних права Срба у Хрватској и истакао да је крајње вријеме да ЕУ натјера Хрватску, која је њена пуноправна чланица, да ријеши ово питање.
Никола Пузигаћа - Фото: СРНА
Никола ПузигаћаФото: СРНА

- Хрватска упорно не жели да ријеши статусна права Срба из Хрватске која се односе на враћање имовине, станарских, радних, пензионих права, те права из приватизације јавних предузећа у Хрватској - рекао је Пузигаћа.

Пузигаћа је указао да је Србима у Хрватској бесправно одузето 50.000 станова, те да им није исплаћено 30.000 зарађених пензија прије рата у тој држави, али да ЕУ не жели да реагује на овакво понашање Хрватске, која је њена пуноправна чланица.

Он је напоменуо да је Бошњацима и Хрватима у Републици Српској враћена сва имовина и станарска права, док су избјегли Срби из Хрватске годинама дискриминисани по том основу у Хрватској.

- У најновије вријеме Хрватска жели потпуно да уништи Србе намјером изградње одлагалишта радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори на граници са БиХ. Крајње је вријеме да се "пробуди" ЕУ и натјера Хрватску да одустане од овог сулудог пројекта и да ријеши статусна права Срба - рекао је Пузигаћа.