latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:25 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Становништво Србије све старије, али образоване мајке се одлучују на више дјеце

Становништво у Србији је све старије, али добра вијест је што се образоване мајке одлучују за рађање трећег и четвртог дјетета, рекла је шеф Одсјека за демографију и статистику здравства у Републичком заводу за статистику Гордана Бјелобрк.
Београд (Фото: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ nr) -
Београд (Фото: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ nr)

Она је навела да се у Србији смањује број становника, од 2011. године, и то нешто више од пола милиона, те да се 2041. године очекује да Србија има нешто више од шест милиона становника.

- Оно што није добро јесте што до 2041. године очекујемо да свака четврта особа у Србији буде старија од 65 година, сада је то сваки пети. Није добро што је дошло до промена у старосној структури становништва, све смо старији и бићемо старији у наредном периоду - рекла је она за РТС поводом Међународног дана становништва.

Она је навела да је негативни природни прираштај присутан још од 1992. године, као и да је најтеже утицати на наталитет, али може се утицати и на морталитет да не долази до драстичног пада.

- Ту је и миграторна политика. Ми сада припремамо податке који се односе на стране држављане, од када се десио рат у Украјини, примећена су миграторна кретања ка нашој земљи која ће у наредном периоду утицати на број становника у Србији - рекла је Бјелобркова.

Она је напоменула да у Србију пристижу мигранти из економских разлога, то нису избјеглице, прије свега када се говори о руским држављанима, то су цијеле породице које намјеравају да остану овдје да живе.

Она каже да се ради младом становништву у просјеку 30 до 35 година старости, а то је оно што Србији треба, а што може да обезбиједи барем дјелимично, кроз имиграцију.

Бјелобркова је рекла да је између два пописа, из Србије отишло 180.000 махом образованих људи, животне доби од 20 до 49 година.

- Најчешће је реч о западноевропским земљама. Миграције не можете да зауставите, али бар да у држави створимо услове за те људе да остану и да их задржимо у земљи. Или и ако оду, да размишљају о повратку - каже Бјелобркова.

Она је истакла да се побољшала образовна структура цјелокупне популације, а све чешће се високообразоване и запослене мајке одлучују за рађање другог, трећег и четвртог дјетета.

- Мерама популационе политике можемо да утичемо да се ублажи пад броја становника и промени правац кретања - каже Бјелобркова.

Што се тиче демографске ситуације у свијету, она је рекла да на глобалном нивоу долази до великих друштвених промјена и да је рат у Украјини изазвао велика миграторна кретања која одређују и мијењају број становника у великом броју земаља.

Процјена УН је да је у претходној години у свијету живело 8,04 милијарде људи, а у Србији 6,62 милиона.

- До 2100. године не очекујемо да ће бити неког драстичнијег пада бројности светске популације. Значи задржаћемо се на око 10,4 милијарде становника. Индија, Египат, Етиопија, Нигерија су земље које ће утицати на тај највећи раст броја становника у периоду до 2100. године, након чега се очекује успоравање раста броја становника у свету - рекла је она.

Кина је, како је додала, до краја 2022. године била земља са највећим бројем становника, тада примат преузима Индија, која сада има око 1,4 милијарде становника.

- Оно што је још битно – што Индија има врло ниску просечну старост становништва, просек је негде око 28 година, и то јој даје потенцијал за даљи раст броја становника. По просечној старости Кина је 'старија' 10 година и зато је дошло до те замене - навела је Бјелобркова.