latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:19 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

У Бањалуци најезда жохара (ВИДЕО)

Бањалучани су у страху од заразе због најезде инсеката, тим прије што су се у многим зградама појавили канализацијски жохари.
Најезда буба - Фото: РТРС
Најезда бубаФото: РТРС

Док је већина инсеката безопасна, црни жохари могу да буду изузетно опасни по човјека, у случају контаминирања хране.

Дежурне службе имају више од 30 интервенција дневно. Црни или канализацијски жохари, осим у подрумима, запажени су и у кућама и становима. Да ли је овој појави допринијела и неадекватна хигијена градских зелених површина и канализационе мреже?

Најезда бројних инсеката, буба и жохара непријатно је изненадила Бањалучане. На нашим просторима, бубашвабе су широко распрострањене. Најзаступљеније су двије врсте, црна и смеђа.

- Црна бубашваба је нешто крупнија и виталнија, смеђе су мање виталне. Оне су врло значајне из разлога што се задржавају у нашим домовима на топлим, мрачним и влажним мјестима и могу да се хране храном коју ми конзумирамо. Они могу да је контаминирају различитим бактеријама, које могу бити патогене за човјека - каже доктор Рајко Рољић.

Значајно повећање подземних вода у канализацији, потиснуло је све живе организме који су се задржавали на дну, а који су се повукли у ходнике, инсталације, стубишта и домове. Поред безопасних црних буба које су такође окупирале бањалучке куће и станове, присутни су и не тако безопасни црни жохари.

- Дневно имамо преко 30 интервенција и оне су на читавом градском подручју - рекао је Владимир Шушњар из Еко Бел фирме.

Питање културе живљења је најбитније. Тамо гдје имамо уређене и зелене површине, уређене просторе гдје бораве људи, посебно када су у питању окућнице, ту имамо и пуно мање проблема.

Када је ријеч о комарцима, бројним инсектима, један вид превенције јесте заштитна мрежа за прозоре, а за есктремније случајеве-дезинсекција.

Неадекватно одржавање канализационих мрежа, дивље депоније и нередовно одржавање зелених површина идеални су услови за бројне инсекте, глодаре и жохаре. Због нехигијене града - бањалучани забринути.

Стручњаци предлажу превентивну систематску дезинсекцију цјелокупног градског подручја. А док надлежне градске службе не схвате важност рјешавања овог проблема, грађанима преостаје да се сналазе како знају и умију.