latinica  ћирилица
15/07/2024 |  12:15 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Трећа "Савска регата" окупила више од 50 пловила, сјајно дружење учесника (ВИДЕО)

Град Градишка и општина Србац организовали су трећу "Савску регату". Из Градишке и Српца истовремено је пут Орубице, гдје су се конвоји бродица сурели, кренуло више од 50 пловила.
Савска регата - Фото: РТРС
Савска регатаФото: РТРС

Спуст ријеком Савом од центра Градишке до Орубице трајао је три и по сата, а исто толико је било потребно и учесницима регате који су кренули из Српца.

Учесници се нису журили ка циљу јер их је Сава мамила на честе одморе и пристајања.

- Ми смо као и колеге из Српца правили паузу негдје на пола пута и имали смо купање. Сава је чиста, бистра и температура је онако угодна, мада би нам можда више пријала да је и који степен нижа али у сваком случају је угодна за освјежење - рекао је Мирослав Вуковић, директор Културног центра Градишка.

Борислав Рађен Барба, лађар у пензији истакао је да је Савска регата прелијепа и да ће сваке године бити све масовнија.

- Лијепо је када се људи овако скупе, углавном то су водењаци који воле дружења - казао је Рађен.

За пловидбу Савом посебно су заинтересовани Српчани. Послије формирања наутичког клуба "Сидро" ускоро би на ушћу Врбаса у Саву требала почети градња марине.

- Марина би сљедеће године трбала да добије прву фазу. То је један импозантан пројекат који није лак, са огромним улагањима и сигурно једна од највећих капиталних инвестиција у општини Србац - навео је Радован Митраковић, предсједник Наутичког клуба "Сидро" Србац.

Градња марине у Српцу доприњеће ширењу туристичке понуде.

У Градишци већ другу годину током љета Градска туристичка организација организује туристичке руте пловидбе Савом.