latinica  ћирилица
11/07/2024 |  17:27 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Угинуло 65 китова на обали Шкотске (ВИДЕО)

Најмање 65 пилот китова угинуло је након што су се насукали на острву код сјеверне обале Шкотске, саопштила је британска ронилачка спасилачка организација.
Насукани китови (фото: EPA/STR - илустрација) -
Насукани китови (фото: EPA/STR - илустрација)

Служба је објавила да је раније током дана упозорена на насукавање и да је послала медицинаре на плажу у Сандеју, шкотско острво у архипелагу Оркнеј.

- По доласку, медицинари су открили да се високо на плажи налази 77 животиња, које су очигледно биле насукане већ неколико часова. Нажалост, тренутно их је живо још само 12 - додаје се у објави.

Китови се могу насукати на обалу из низа разлога - када залутају или буду заробљени плимом, али научници кажу да не постоји један дефинитиван разлог за овај феномен.

Китови пилоти имају блиске друштвене везе и када један члан групе упадне у потешкоће, други га често прате, што доводи до масовног насукавања.

Прије готово годину дана, сличан догађај са истом врстом китова догодио се на Луису, другом шкотском острву, када је најмање 55 китова угинуло или је еутаназирано. Масовно насукавање се догодило и у западној Аустралији раније ове године.