latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:59 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Атентат на Доналда Трампа - мотиви и посљедице (ВИДЕО)

Атентат на Доналда Трампа био је знак упозорења за читав свијет.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, илустрација) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, илустрација)

Како обавјештајно-безбједносним службама тако и онима који се не уклапају у калуп неолибералног дискурса. Атентат на словачког премијера Роберта Фица могао је бити случајност, али овај с Трампом потврђује ту тезу.

Службе су заказале, то је очигледно.

Оно што је још очигледније, јесте да је америчко друштво дубоко подијељено.

Од Абрахама Линколна 1865. до Доналда Трампа 2024. Укупно 14 атентата на америчке предсједнике и предсједничке кандидате.Петоро их је убијено. Посљедњи до овог на Трампа био је 1981. године, а мета је био Роналд Реган.

Сада са неколико хитаца у Пенсилванији, двадесетогодишњак је одлучио да мијења политику САД. У томе није успио, али је показао да је амерички систем труо. Како политички, тако и безбједносни.

- Имате скуп на високом нивоу који подразумијева бившег предсједника и видите појединца наоружаног пушком. Одмах сте на нивоу гдје би употреба смртоносне силе била оправдана јер осјећате пријетњу, забринути сте за безбједност бившег предсједника - рекао је Ендрју Скот, стручњак за безбједност

Осим утврђивања безбједносних пропуста, најважније ће бити одгонетнути политичку позадину атентата.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да атентат на Трампа показује да у Америци постоје неки који не желе да прихвате ток глобалних политичких промјена.

- Невјероватно да се десило али је то један резултат медијске и сваке друге политичке кампање против једног човјека који обично завршава на тај начин. Да се он сатанизује и да се покушава представити као опште зло које треба склонити - навео је Додик.

Годинама уназад Трамп је у већини неолиберлних медија приказиван у негативном контексту. Редале су се неутемељене оптужбе политичких противника и неистомишљеника да је пријетња америчкој демократији.

- Толико је било нападачких кампања за Бајдена које су биле уперене против Трампа да је буквално створена једна атмосфера линча поготово међу либералнијим припадницима америчке јавности - навео је Срђа Трифковић, професор међународних односа.

Само два мјесеца раније атентат је извршен и на словачког премијера Роберта Фица. И много је сличности између ова два случаја.

- Овај атентат као и онај на Роберта Фица нам говори да атентати могу поново постати начин политичке борбе и да могу бити практиковани у будућим мјесецима па је то озбиљан аларм - сматра Мирослав Бјеговић, савјетник премијера Србије за безбједност.

2003. године у атентату је убијен премијер Србије Зоран Ђинђић.

Посљедњих година учестале су пријетње предсједнику Александру Вучићу и јавни позиви на његову елиминацију. Поучени историјом, Србија неће дозволити насиље.

- Наш задатак је да Србија буде једна од најбезбједнијих земаља у свијету, у Европи. Наш задатак је да наше улице буду сигурне, да заштитимо и сачувамо и људе и објекте - рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

- Атмосфере линча, атмосфере мржње доводе до тога да неко оправдава терористичке акте према појединим појединцима, као што је то био Фицо, као што је био Трамп - додао је Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије.

Томас Метју Крукс је пуцао у демократију. Хици испаљени у Пенсилванији нису убили ни Трампа нити демократију. Али оно што су убили, сматрају многи, јесте свака шанса да Џо Бајден побиједи Трампа на предстојећим изборима.