latinica  ћирилица
15/07/2024 |  10:33 | Аутор: СРНА

Брисел планира бојкот састанка у Будимпешти

Министри спољних послова ЕУ планирају да бојкотују самит шефова дипломатија у Будимпешти у августу тако што ће организовати сопствени састанак тог типа у вези са посјетама мађарског премијера Виктора Орбана Русији и Кини, објавио је "Политико", позивајући се на дипломате ЕУ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Позивајући се на двоје дипломата ЕУ, лист наводи да чланице ЕУ разматрају казнене мјере за Мађарску, пријетећи јој "практичним посљедицама", усљед незадовољства због Орбанових посјета Москви и Пекингу неколико дана након што је та земља преузела предсједавање ЕУ.

Извор наводи да ако високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел сазове званични састанак истог дана када је планиран састанак у Будимпешти, министри неће моћи да путују у Мађарску.

Други дипломата је за лист рекао да ЕУ жели да "пошаље јасан сигнал" Мађарској да не може да говори у име цијелог блока.

Мађарски премијер Виктор Орбан недавно се састао са руским предсједником Владимиром Путином и предсједником Кине Си Ђинпингом у оквиру његових дипломатских напора да отвори линије комуникације за рјешавање сукоба у Украјини.