latinica  ћирилица
11/07/2024 |  17:01 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Сијарто: Не желимо да НАТО постане антикинески блок

Мађарска не жели да НАТО постане "антикинески" блок и неће га подржати у томе, изјавио је у министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

У коментарима на маргинама самита НАТО савеза у Вашингтону он је рекао да би пријем Украјине у Алијансу ослабио јединство у тој групи.

У нацрту саопштења са самита Кина је описана као одлучујући покретач ратних напора Русије у Украјини и наводи се да Пекинг и даље представља системске изазове за Европу, укључујући безбједност. Кина је објавила да је саопштење пристрасно и да "сије раздор".

- НАТО је одбрамбени савез. Не можемо га организовати у антикинески блок - рекао је Сијарто мађарској државној телевизији.

Кина је важан трговински и инвестициони партнер за Мађарску. Друге чланице ЕУ настоје да постану мање зависне од Пекинга.

- Пријем Украјине не би ојачао, већ ослабио јединство савеза, јер постоје потпуно различити ставови о њеном чланству - истакао је Сијарто.

Он је оцијенио да "чланство Украјине у НАТО не би ојачало ни одбрамбени карактер Алијансе јер би у пракси створило ризик од отвореног сукоба између Русије и НАТО".

Мађарски премијер Виктор Орбан састао се 8. јула са кинеским предсједником Сијем Ђинпингом ради разговара о потенцијалном мировном споразуму са Украјином послије посјета Кијеву и Москви.