latinica  ћирилица
11/07/2024 |  11:54 ⇒ 14:26 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: НАТО остаје инструмент конфронтације

НАТО је поново "веома јасно" потврдио да је конфронтациони савез, прокоментарисао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков резултате самита НАТО.
Кремљ (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Кремљ (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Сјеверноатлантска алијанса је још једном врло јасно потврдила своју суштину. То је савез који је формиран у ери конфронтације са циљем да се одржи конфронтација. Алијанса испуњава своју функцију - ствара негативну напетост на Европском континенту - истакао је он.

Како је истакао, завршна декларација показује да Запад није присталица мира.

- Видимо да наши противници у Европи и Сједињеним Државама нису присталице дијалога. Судећи по документима усвојеним на самиту НАТО-а, они нису присталице мира - рекао је портпарол Кремља, истичући да је "Сјеверноатлантска алијанса инструмент конфронтације, а не мјера безбједности".

- Ово је веома озбиљна претња по националну безбједност наше земље. Све ово ће од нас захтијевати промишљене, координисане, ефикасне одговоре за одвраћање НАТО-а - објаснио је Песков.

Како је истакао, у току су разговори око корекције руске нуклеарне доктрине као одговор на акције НАТО-а, али нуклеарно одвраћање није једино могуће рјешење.