latinica  ћирилица
08/07/2024 |  17:49 | Аутор: СРНА

Случај "Дудаковић и други": Они који су остали у кућама касније су пронађени мртви

Свједок Тужилаштва БиХ у случају "Дудаковић и други" Свјетлана Малеш испричала је како је у јесен 1995. са свекрвом побјегла из куће у Каменграду код Санског Моста када је видјела војску а како је свекар остао и касније пронађен мртав.
Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Малешева је испричала да је са супругом и његовим родитељима 1995. живјела у Каменграду, гдје су дошли из Травника, те како су један дан видјели да нема комшија, а потом и како путем пролазе војници и камиони тзв. Армије БиХ.

- Ја сам кроз прозор изашла, свекар је остао да сједи у кухињи, свекрва је пошла за мном", навела је она, додајући да је њен свекар био слабо покретан због болести - преноси Бирн.

Малешева каже да је са свекрвом лутала по шуми три дана и ноћи, те видјела како куће горе и чула повике “Алаху екбер“.

Према њеним ријечима, четврти дан предале су се војсци и да су испитиване, а кад су рекле да је у кући остао свекар Јово, одвели су их тамо.

- Дошли смо до куће, они су обишли; дјед је на ходнику, умро је - навела је Малешева, додајући да им нису дали да уђу у кућу.

Она је рекла да су поново враћене у Сански Мост и да су прво биле у једном објекту са другим женама, гдје их нико није чувао, а да су потом пребачене у други објекат гдје је било чувара.

Малешева је послије након готово два мјесеца размијењена.

Додала је да су посмртни остаци свекра пронађени 2007.

Она јенавела да је један војник, након што се предала, рекао да је треба убити.

За злочине на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 особа, прогоне и уништење вјерских објеката, суди се бившем команданту и припадницима Петог корпуса тзв. Армије БиХ – Атифу Дудаковићу, Санелу Шабићу, Ибрахиму Шиљедићу, Сафету Салихагићу, Адису Зјакићу, Реџепу Злојићу, Самиру Солаковићу, Фатмиру Муратовићу, Мухарему Алешевићу, Хусеину Балагићу, Едину Домазету, Ејубу Кожењићу, Ибрахиму Надаревићу и Саиду Мујићу.

Бране Марјановић посвједочио је да је 10. октобра 1995. напустио породичну кућу у селу Дабар на подручју Санског Моста након што су пробијене линије и почела ратна дејства.

Он је рекао да је његов ујак Драго Марјановић остао у селу.

- Он није хтио ићи, да остави стоку горе - навео је свједок, додајући да је ујак својој супрузи рекао да ће доћи.

Испричао је да се његова мајка 2005. вратила у Дабар и да је добила информацију да је пронађена једна лобања, а послије још неке кости.

Касније је потврђено да су то посмртни остаци његовог ујака.

Навео је да је он био инвалид и да није био војно способан.

Он је оптуженом Дудаковићу потврдио да је чуо да је Пети корпус ушао у Врхпоље 17. септембра и да су тада интензивирана борбена дејства до 10. октобра.

Свједок Војин Илић казао је да је живио у Санском Мосту, а његови родитељу у Дабру.

Испричао је да су његови родитељи дошли код њега када је линија први пут падала у септембру, а да се отац послије вратио због стоке.

Он је рекао да је чуо да је његов отац Перо 10. октобра кренуо кад је народ бјежао.

Илић каже да су 1998. идентификовани посмртни остаци његовог оца, који су с остацима комшинице Јованке Илић пронађени у бунару, док је чуо да је комшија Ђуро Илић пронађен у јарку.

Браниоцу Ифету Ферагету казао је да је он у октобру 1995. био на положајима око Санског Моста и да су трајале борбе.

Рекао је да не зна да ли је у Дабру било војске 10. октобра.

Суђење се наставља 22. јула.