latinica  ћирилица
05/07/2024 |  20:38 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Брчко: Једногласно усвојен ребаланс буџета од готово 61 милион КМ

Посланици Скупштине Брчко дистрикта једногласно су данас усвојили први овогодишњи ребаланс буџета од 60,9 милиона КМ.
Сједница Скупштине Брчко дистрикта - Фото: СРНА
Сједница Скупштине Брчко дистриктаФото: СРНА

Предсједник скупштинске Комисије за буџет Срђан Блажић напоменуо је да је овај ребаланс у највећој мјери фокусиран на додатна издвајања у оквиру социјалне заштите, а прије свега за дјечији доплатак и за увођење нових средстава којима ће моћи да буде реализован нови Закон о родитељима и његоватељима.

- Предвиђен је значајан дио средстава и за здравство кроз трансфер Јавној здравственој установи /"Здравствени центар Брчко"/ за повећење плата здравственим радницима - рекао је Блажић новинарима након сједнице.

Он је истакао да је ребалансом обезбијеђен и новац за усаглашавање плата са платама у јавној управи, али за раст плата повећањем од 165 КМ у нето износу према свим запосленим у јавној управи и јавним установама и предузећима чији је оснивач дистрикт Брчко.

- Негдје око 11 милиона КМ је издвојено само капиталног буџета у Одјељењу за коминалне послове, додатна два милиона Канцеларији за управљање имовином Брчко дистрикта за капитална улагања, појачали смо давања за подстицаје у пољопривреди, од чега само милион марака за дизел гориво - навео је Блажић.

Ребалансом су обезбијеђена средства и за плаћање 60 асистената за дјецу са посебним потребама у основном и средњем образовању.

Блажић је рекао да је намјера да се спорт у Брчком врати на "старе ноге" за шта је техничким амандманом обезбијеђено милион КМ, који су из владиног Одјељења за привредни развој, спорт и културу пребачени у Скупштину.

- Ту ћемо кроз јасну одлуку и прецизне критеријуме распоређивати донације према спортским колективима којима новац објективно буде потребан за што бољи пласман у такмичењу - истакао је Блажић.

Коментаришући то што посланици поново нису подржали амандмане које је предложила опозиција, предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је рекао да већина њихових приједлога већ садржана у амандманима Комисије за буџет.

- По питању приједлога увођења појединих лијекова на листу бесплатних Скупштина је већ раније дала задужење институцијама да то обавезно уврсте у буџет за 2025. годину - објаснио је Милић.