latinica  ћирилица
05/07/2024 |  09:35 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Приједор: Жалба на ослобађајућу пресуду у предмету неискориштених вакцина

Окружно тужилаштво Приједор уложило је жалбу на пресуду Основног суда у том граду којом је начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор Милица Отковић ослобођена оптужби за кривична дјела несавјестан рад у служби и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.
Приједор-зграда суда и тужилаштва - Фото: РТРС
Приједор-зграда суда и тужилаштваФото: РТРС

Тужилаштво сматра да је првостепени суд учинио битне повреде одредаба кривичног поступка и да је погрешно и непотпуно утврдио чињенично стање, те предлаже да Окружни суд укине првостепену пресуду и предмет врати првостепеном суду на поновно суђење или преиначи пресуду тако да оптужену огласи кривом, изрекне јој казну и обавеже на плаћање трошкова поступка.

Милица Отковић и њен бранилац, адвокат Саван Зец, сматрају да је жалба Окружног тужилаштва у цјелости неоснована и предлажу да буде одбијена.

Они траже да буду обавијештени о сједници вијећа другостепеног суда и захтјевају изузеће судије Мирјане Миодраговић-Басрак из другостепеног поступка, јер је у родбинским везама са свједоком оптужбе Александром Шкорићем.

- Ова чињеница може имати утицаја приликом одлучивања о жалби, јер се наводима и доказима одбране указивало управо на одговорност свједока Александра Шкорића и да се терет његове одговорности пребацује оптужницом на оптужену - наводи се у одговору одбране на жалбу тужилаштва.

Ослобађајућу пресуду Основни суд у Приједору донио је 27. новембра прошле године, наводећи да начела правичног суђења обавезују суд на доношење ослобађајуће пресуде, не само када је доказана невиност оптуженог, већ и онда када није несумњиво доказана кривица.

У приједорском Дому здравља 12. априла 2021. године дошло је до прекида хладног ланца у замрзивачу у којем су чуване 1.342 дозе вакцине Спутњик.