latinica  ћирилица
05/07/2024 |  11:22 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Стевандић: Срби и Додик не пале ватру, већ су у одбрамбеној позицији

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Срби, нити предсједник Републике Српске Милорад Додик не пале ватру у БиХ, већ су у одбрамбеној позицији, те истакао да БиХ не може да функционише на српску штету.
Ненад Стевандић (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Ненад Стевандић (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Стевандић је навео да на нико на Западу не осуђује министра унутрашњих послова Федерације БиХ Раме Исака, који снима спот о паравојним формацијама и каже "Рамина војска", нити министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, који је рекао да су умјесто респиратора требали да купе крстареће ракете и да се треба наоружавати, а осуђују када Додик каже неку одбрамбену реченицу.

- Никада нико од нас, па ни Додик, није рекао да ћемо ми тражити да се Дрвар, Петровац, Грахово припоје Српској, иако су Срби тамо већински. Ништа никада није тражено да се Срби окористе у БиХ - рекао је Стевандић за ТВ Пинк.

Стевандић је нагласио да Народна скупштина Републике Српске никада на дневном реду није имала ни отцјепљење, ни раздруживање, ни излазак из БиХ.

- То никада није било на дневном реду, али је много оптужби као да смо то већ урадили. Ако хоћете да нас укинете, ми смо се осамосталили. Ако нећете, живимо заједно и имамо Дејтонски споразум - истакао је Стевандић.

Он је додао да је потпуно сигуран да је сада фаза када се ломе међународни односи и да треба бити мудар и још мало сачекати.

- Неће нико да побиједи у рату Русије, Америке и Кине. За нас је добро да дочекамо тај договор неутрални, јер ми који не будемо ничији поданици, када дочекамо тај договор проћи ћемо најбоље - рекао је Стевандић.

Стевандић је навео да је стари сан босанске чаршије и дијела међународне заједнице да Додик буде ухапшен, али да постоји огроман број људи у Српској који се не боје и нема шансе да Република Српска пристане на тако нешто.

- Ми смо дошли у позицију националног поноса. У Републици Српској можемо да имамо неке политичке разлике, али не можемо да издамо Српску, ни свог предсједника, државу - додао је Стевандић.

Он је истакао да Додик има легитимет у народу и да је народ тај који суди.

- Додик није ратни лидер и то им је проблем, био је у рату посланик, па не могу да га угрозе са те стране, па су нашли немогућ начин кроз велики број других оптужби - рекао је Стевандић.

Он је указао да су руководиоци Српске постали још веће мете, посебно предсједник Додик, од како је почео процес уједињења.

Стевандић је рекао да је српски народ данас јединствен, те указао да су први плодови тога усвајање Декларације у Народној скупштини Републике Српске, као и формирање Парламентарног форума Србија-Српска.

- Ми већ нешто радимо. Враћа се грб Немањића и химна Боже правде као химна коју ће наш народ нормално да користи - подсјетио је Стевандић.

Коментаришући примједбе Бошњака, Стевандић је навео да је речено да су Бошњаци резултат османског насљеђа и да они са Турском могу да његују те специјалне везе, али да је немањићко насљеђе старије од османског бар 300 година и да Немањићи нису имали проблем са Бошњацима.

Поводом обиљежавања 32 године од злочина над Србима средњем Подричњу и Бирчу, Стевандић је рекао да је то била трагедија цивила, жена и дјеце, које су муслиманске хорде убијале у креветима, на славама.

- Сребреничка трагедија нема једно лице, него два. Узрок сребреничке трагедије је убијање цивила у Братунцу и освета, коју ми не негирамо. Стереотип да су Срби лоши је остао у многим главама у Сарајеву и дијелу међународне заједнице и користе га да би спријечили наш развој - рекао је Стевандић.