latinica  ћирилица
05/07/2024 |  08:52 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Егић: 32 године без одговорности - злочин без казне над Србима средњег Подриња (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је за РТРС породице и преживјеле Србе из средњег Подриња највише боли чињеница да нико није одговарао за страшне злочине над српским народом.
Данијел Егић - Фото: Уступљена фотографија
Данијел ЕгићФото: Уступљена фотографија

Егић је подсјетио да ће сутра у Братунцу бити одржан програм сјећања на страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу под називом "32 године - злочин без казне", наводећи да управо овај назив најбоље осликава однос према злочиним над Србима у БиХ.

Он је истакао да српски народ ником не жели зло, већ само да злочинци коначно одговарају за монструозна дјела која су починили.

Егић је рекао да бројне породице жртава до данас нису пронашле посмртне остатке својих најближих и да сахрањују једну кост како би имали гдје да запале свијећу.

Егић је рекао да је очекивано да припадници тзв. Армије БиХ не одговарају за почињене злочине, јер је већ на почетку рата одлучено да су Срби злочинци и да ће одговарати за све, а да ће муслимани бити амнестирани. 

- Они и даље раде по инструкцијама међународне заједнице, иако нису добили обећано, нису добили унитарну земљу, а ми имамо своју Републику Српску - рекао је Егић.

Он је истакао да се Бошњачи и даље поданички понашају, иако је јасно да тиме не добијају ништа и да је једини начин за функционисање БиХ договор три народа.

Егић не очекује да ће неко из међународне заједнице сутра доћи у Братунац, јер би тиме, каже, негирали све што су до сада радили против српског народа, односно наратив да су злочини почињени само над муслиманима у БиХ.

Подсјећамо, у Братунцу ће сутра бити обиљежене 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Из Одбора за организацију овог комеморативног скупа најављено је да ће програм обиљежавања почети у 9.30 часова служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Служење парастоса настрадалима у Одбрамбено-отаџбинском рату предвиђено је у 12.00 часова на братуначком гробљу.

Након парастоса званичници ће положити цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу, а потом ће се обратити присутнима.

Овогодишњи програм сјећања на страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу биће одржан под називом "32 године - злочин без казне".

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 32 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио, а десет се још воде као нестали.

Муслиманске јединице из Сребренице су током Одбрамбено-отаџбинског рата најчешће нападале српска села на највеће православне празнике, а на Петровдан 1992. године напале су села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију плана етничког чишћења започетог у априлу исте године, према којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли, јер су, осим убијања и прогона цивилног становништва и уништавања имовине, уништавали и српска гробља и богомоље.

Муслиманске снаге су током цијеле 1992. године нападале српска села и убијале и уништавале све што је српско.

Да би заштитиле српско становништво у Средњем Подрињу од уништења Војска Републике Српске у прољеће 1993. године покреће контраофанзиву, али до ослобађања Сребренице тада није дошло због интервенције међународне заједнице која је ову, тада муслиманску, енклаву прогласила заштићеном демилитаризованом зоном УН.

Муслиманска команда припремала је акције и користећи заштиту међународних војних снага организовала је нападе на српске положаје, посебно 1995. године када су јаке снаге из заштићене зоне кренуле у напад на команду Главног штаба Војске Републике Српске у Црној Ријеци код Хан Пијеска.

Тај напад је разбијен и убрзо је услиједило ослобађање Сребренице која улази у уставно-правни састав Републике Српске у јулу 1995. године.