latinica  ћирилица
04/07/2024 |  21:18 ⇒ 21:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Бијела кућа: Бајден и Нетанијаху о споразуму за прекид ватре и ослобађању талаца

Амерички предсједник Џозеф Бајден и израелски премијер Бењамин Нетанијаху током телефонског разговора размотрили су напоре да се финализује споразум о прекиду ватре између Израела и Хамаса и ослобађању талаца које држе палестински милитанти, саопштила је Бијела кућа.
Бајден и Нетанјаху (фото: архива/EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL) -
Бајден и Нетанјаху (фото: архива/EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL)

Бајден и Нетанијаху су такође разговарали о недавном одговору Хамаса, према саопштењу, преноси Ројтерс.

Они су такође поздравили договор да се одржи састанак 15. јула између америчких и израелских тимова за националну безбједност, наводи се у саопштењу.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху пренео је Бајдену да је Израел посвећен окончању рата у Појасу Газе "тек након што постигне све своје циљеве", као и да ће наставити индиректне преговоре са Хамасом о ослобађању талаца, саопштила је премијерова канцеларија

У саопштењу се наводи да су Бајден и Нетанијаху разговарали и о данашњој одлуци Израела да пошаље преговарачки тим да учествује у индиректним преговорима са Хамасом о ослобађању талаца и прекиду ватре у Појасу Газе, пренео је Тајмс оф Израел.

Нетанијаху је честитао Бајдену Дан независности САД, наводећи да без Америке нема слободе у свијету.

Бајден је узвратио да "без Израела нема сигурности за Јевреје у свијету", наводи се у саопштењу.

Очекује се да ће шеф Мосада Дејвид Барнеа ускоро отићи на разговоре са Хамасом, јавио је Канал 13.

У међувремену, Нетанијаху је данас сазвао састанак кабинета за националну безбједност како би разговарао о позицији Израела у индиректним преговорима, за које се очекује да почну у наредним данима.

Нетанијаху је раније данас одобрио слање преговарачког тима након што је размотрио Хамасов одговор на најновији приједлог Израела.