latinica  ћирилица
04/07/2024 |  20:20 ⇒ 21:22 | Аутор: sputniknews.com

Радев одбио да иде на самит НАТО-а: Колико ће нас коштати "коначна побједа" Украјине?

Бугарски предсједник Румен Радев изјавио је данас да неће прихватити да влада претвори Бугарску у неограниченог донатора за рат у Украјини "до коначне побједе".
Румен Радев (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Румен Радев (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

- Онима који су припремили и прихватили ову позицију није јасно шта значи коначна побједа – како ће се она остварити, колико ће нас коштати у смислу времена, новца, ресурса и прије свега ризика, јер са сваким даном ризик од овог рата за нас расте. Дубоко сумњам да ли им је јасно шта значи за саму Украјину да се бори до коначне побједе и шта ће украјинским Оружаним снагама, војном особљу, од саме инфраструктуре и привреде земље остати за ову дугорочну побједу - истакао је Радев.

Он је подсјетио да је данас у бугарском парламенту одржано важно саслушање у вези са националним оквирним ставовима за предстојећи самит НАТО-а у Вашингтону.

Радев је поручио да бугарска влада дугује објашњење не само народним представницима, већ свим бугарским грађанима о томе које обавезе преузима у њихово име за рат у Украјини, преноси БТА.

- Не слажем се са опредјељењем за конкретну финансијску помоћ која никако није мала и за наоружавање Украјине, као ни са обавезом да обезбиједимо оружје из арсенала бугарске војске прије него што добијемо замјенске узорке... Зато никада нисам стајао иза неадекватних и бескичмених позиција, зато сам одбио да идем да браним такву позицију - рекао је Радев, који крајем прошлог мјесеца није прихватио приједлог Савјета министара да предводи бугарску делегацију и учествује на састанку шефова држава и влада у Вашингтону.

Он је истакао да инсистира на модернизацији бугарске војске, на јачању капацитета националне одбране и на повећању компатибилности са савезницима из НАТО-а.