latinica  ћирилица
04/07/2024 |  19:51 ⇒ 19:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Мексико: Смртоносни удари урагана Берил

Ураган Берил погодио је данас Мексико, а од посљедица је до сада страдало најмање десет особа.
Ураган у Мексику (фото: архива/ EPA-EFE/Miguel Sierra) -
Ураган у Мексику (фото: архива/ EPA-EFE/Miguel Sierra)

Очекује се да ће тај број бити и већи, јер су многа острва одсјечена од свијета због нестанка струје и то нису комплетне информације о страдалима, пренио је Ројтерс.

Ураган Берил је претходно погодио Јамајку као ураган четврте категорије. Берил је прешао преко Јамајке у уторак ујутро и упутио се ка Кајманским острвима и Мексику, саопштио је Национални центар за урагане.

На Кајмаским острвима су прогнозирани вјетрови од 209 километара на час, око 10–15 центиметара кише и издато је упозорење на опасне таласе и струје.

Туристичке дестинације у Мексику, као што је Канкун, налазе се на путу урагана. Аеродром у Канкуну био је пун туриста који су покушавали да ухвате посљедњи лет пред олују.

Запослени у продавницама и ресторанима врећама са пијеском и дрвеним оградама покушавају да заштите објекте.

Министарство одбране је отворило 120 склоништа од урагана и упозорило грађане да прате упутства за евакуацију и друге мјере.

Берил је први у сезони атлантских урагана ове године и на почетку је био максималне јачине – пете категорије.

Та јачина урагана подразумијева вјетрове од 250 километара на час и може да изазове катастрофалну штету, као и да потпуно уништи стамбене објекте и инфраструктуру.

Прије него што је прешао преко Јамајке, гдје су били затворени аеродроми и више од хиљаду људи је отишло у склоништа, Берил је погодио острва Сент Винсент и Гренадини.