latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:51 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Бањалука: Исплата субвенција за приватне вртиће под знаком питања (ВИДЕО)

Хоће ли обећање градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића о повећању субвенција за предшколске установе бити испуњено? То питање највише занима родитеље дјеце која бораве у приватним вртићима. Донесена одлука објављена је у Службеном гласнику мимо скупштинске процедуре. Oдборници скупштинске већине упозоравају да је градска власт поново прекшршила законске прописе.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Поједини приватни вртићи у Бањалуци цијене својих услуга повећали су за 100 марака мјесечно. Многи родитељи сматрају да за то нема оправданог разлога. Од градоначелника прије мјесец дана су добили обећање да ће субвенције од 1. јула са 60 марака бити повећане на 100.

Јелена Вукелић, мајка дјетета које борави у приватном вртићу страхује да би све ово могло остати само на обећању.

- Од града смо добили информацију да ће се за прво дијете повећати са 60 на 100, за друго 200, а од августа на 150 за прво дијете. Нас сада занима само да ли ће град све ово испунити - каже Вукелићева.

Одлука је донесена, али да ли у буџету града има довољно новца да би обећање било и испуњено, питају одборници скупштинске већине. О повећању субвенција требало је, кажу, да се изјасни скупштина.

- Када се град одлучи да повећа једну ставку и издвоји средства, то се треба и кроз буџет дефинисати. Садашње субвенције су 60 КМ, а за повећање на 100 марака нема довољно средстава у буџету - истиче Бојан Пећанац, одборник СНСД у Скупштини града Бањалука.

Градски менаџер Бојан Кресојевић тврди да је објављивањем у Службеном гласнику само обећање испуњено, али признаје да је потребна заједнича одлука како би ова ставку била обухваћена ребалансом буџета.

- Ми очекујемо да ће се до краја године бити усвојена одлука, што значи да ће се за ово морати принудно пронаћи средства - истиче Кресојевић.

Обећање постоји, као и рок, али да ли ће новца за све бити то се још не зна. Вријеме пролази, а родитељи кажу да им Град дугује исплату субвенција и за прошлу годину.