latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:49 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Дејан Ивић, најмлађи доктор наука у области енергетике: Санкције Проинтеру су додатна мотивација (ВИДЕО)

Дејан Ивић, 32-огодишњак, најмлађи је доктор наука у области енергетике у Српској. Већ пет година ради у Проинтеру. Каже да, упркос притисцима и санкцијама које је америчка администрација увела фирми у којој је запослен, ни не помишља да напусти посао који воли ни своју домовину Републику Српску. Највећа подршка на путу ка успјеху су му породица, пријатељи и колеге с посла.
Дејан Ивић - Фото: СРНА
Дејан ИвићФото: СРНА

Знањем, дипломом и искуством, новац и славу могао је стећи било гдје у свијету, али је Дејан Ивић чврсто одлучио остати у Српској. Кључ успјеха нису стране инвестиције, већ улагање у образовање, домаће ресурсе и радну снагу.

- За нашу струку, конкретно електроенергетику, мислим да је свакако боља варијанта да се остане овдје. Кроз развој своје државе, града и колектива можете остварити далеко већи допринос него у интернационалној компанији - каже Ивић.

Дејан често борави на едукацијама у иностранству и каже да наши студенти и стручњаци могу парирати оним у највећим компанијама у свијету.

- Прошле седмице био у једној фабрици у Шпанији, гдје смо радили фабричка испитивања. Могу слободно рећи да смо, што се тиче знања, марљивости и труда, на далеко вишем нивоу него они - истиче он.

Када је ишао у Београд да одбрани докторат, његове колеге из сектора аутоматизације стајали су уз њега и имали разумијевања за све што је радио. Зато компанији много тога дугује и каже да америчке санкције нису препрека већ додатна мотивација да остане вјеран Проинтеру.

- Мотивација послије санкиција може бити само још већа. Код нас је у компанији гомила упитника запосленима изнад главе. Али ја сам сигуран да ћемо из ове приче изаћи јачи, научити једну важну лекцију, а то је да се развој мора ослањати на домаће знање - каже овај млади стручњак.

Поручује да за будућност није забринут јер вјерује у професионалност фирме у којој ради.

Овај млади доктор енергетике своју аријеру види у даљем академском усавршавању и реализацији бројних пројеката који ће допринијети развоју Републике Српске.