latinica  ћирилица
04/07/2024 |  17:48 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Из Брисела 17,3 милиона евра за пројекте у Српској (ВИДЕО)

Једина инвестиција у БиХ коју ће Европска унија подржати у најновијем инвестиционом пакету са 17,3 милиона евра грант средстава, односи се на пројекат водоводне и канализационе мреже у Републици Српској.
Водовод Градишка - Фото: РТРС
Водовод ГрадишкаФото: РТРС

Зашто је други ентитет остао без средстава - није познато.

Ово је наставак пројекта који се реализује од 2010. године. Започет је кредитним средствима Европске инвестиционе банка, а настављен бесповратним средствима Фонда за западни Балкан. На листи општина и градова које ће добити бесповратна средства су и Градишка и Зворник.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке, рекао је да су том приликом грант средства искористили за изградњу секундарне мреже за снабдијевање мјесних заједница која немају водовод, као што су Рогољ, Велагићи, Романовци и дио Лијевче поља. 

Бојан Ивановић, градоначелник Зворника, нагласио је да је ово пројекат од огромног значаја за становнике јер ће омогућити прикључење њихових домаћинстава на водоводнуи мрежу, те се захвалио свима који су подржали пројекат.

У 14 локалних заједница, директно али и индиректно, корист ће имати око 216 хиљада становника Српске. Очекује се да ће средства бити на располагању половином наредне године.

Бојана Васиљевић Пољашевић, помоћник министра финансија Републике Српске, рекла је да слиједи поступак ратификације који зна да потраје, те да се очекује да ће сви уговори бити потписани крајем ове године.

Пројекат "Водовод и канализација 2" који долази из Српске, једина је инвестиција прихваћена из БиХ.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, истакао је да је у посљедњем периоду побољшана комуникацију коју Република Српска има са Бриселом, те да су у Бриселу увидјели да оно што им се говори по Сарајеву у суштини није тачно.

Европска комисија објавила је шести инвестициони пакет у вриједности од 1,2 милијарде евра за Западни Балкан, који укључује 300 милиона евра бесповратних средстава. Од тог износа Република Српска добиће 17,3 милиона евра.