latinica  ћирилица
04/07/2024 |  17:19 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Брзи пут Бијељина-Соколац од стратешког значаја за источни дио Српске

Представник Аутопутева Републике Српске Александар Ђураш оцијенио је након радног састанка о брзом путу Соколац-Бијељина, на коме су учествовали представници ове фирме, кинеске компаније која је укључена у израду идејног пројекта, те општина Соколац, Хан Пијесак и Пале, да је пројекат од стратешког значаја за овај дио Републике Српске и све општине кроз које пут пролази.
Соколац - састанак - Фото: СРНА
Соколац - састанакФото: СРНА

Ђураш је данас новинарима рекао да је до сада одрађен генерални пројекат, те да се сада иде у детаљнију разраду сарадње локалних заједница, како би пројекат био што ефикасније реализован.

- Рок за израду овог документа је 18 мјесеци од дана потписивања, а прије неких два мјесеца потписан је уговор - истакао је Ђураш.

За начелника општине Пале Бошка Југовића веома је битно да су представници општина данас присуствовали презентацији идејног рјешења које ће даље бити у разради за изградњу брзог пута Бијељина-Соколац, која се даље наставља према Палама.

Он је изразио увјерење да ће пројектант уважити све оно што је битно за становништво локалних заједница.

- Када је ријеч о Палама, битна је, прије свега, близина Сарајева и Горажда и потреба да се веже овај дио Републике Српске према истоку, односно Србији, Устипрачи, Вардишту и даље - истакао је Југовић.

Он је увјерен да ће општина Пале имати додатне комуникације, уважавјући постојећи магистрални пут, брзу цесту и све оно што Палама као туристичкој дестинацији иде наруку.

Имамо довољно времена, како каже, да реагујемо уколико треба и да сви понудимо најквалитетније и најбоље рјешење које ће пројектант даље разрадити и које ће сигурно служити на корист Републици Српској, Сарајевско-романијској регији и свима који живе на овим просторима према Бијељини и даље према Србији.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да су учесници радног договора упознати о главном пројекту брзог пута Бијељина–Соколац,односно коридора куда ће водити нова траса, са којом су у овој општини сагласни.

Према његовим ријечима, у наредном периоду локална управа ће на јавни увид ставити снимке терена, како би се грађани упознали куда ће ићи траса.

Бјелица је навео да траса брзог пута према Сокоцу скреће у селу Кошутица преко Лубурић поља према Брејаковићима, затим тунелом дужине око 800 метара, а потом од петље код Подроманије, води према селу Боговићи и Подвитезу до Пала, укључујући се на остале путеве.

- За нас је од стратешког интереса и животно питање рјешавање брзих путева да не би остали одсјечени од развојног процеса и изградње оваквих савремених саобраћајница - нагласио је Бјелица.

Он је изразио захвалност свима који су покренули ову иницијативу и владама Републике Српске и Србије, а посебно Дирекцији Аутопутева Републике Српске, која овим пројектом даје огромну шансу за развој општинама подручја кроз које пролази овај брзи .

Бјелица је нагласио да надлежно одјељење општине Соколац ради на припреми документације потребне за реализацију овог пројекта.