latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:09 ⇒ 16:29 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Истанбулски споразуми о Украјини остају на столу

Истанбулски споразуми остају на столу и могу бити основа преговарачког процеса о Украјини, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на састанку у Астани у формату ШОС плус.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Русија, као што је познато, никада није одбијала и сада је спремна да настави мировне преговоре. Украјина је та која је одбила преговоре и то јавно по директном наређењу из Лондона, што значи да у то нема сумње, и из Вашингтона, о чему украјински званичници говоре директно и отворено - подсјетио је Путин.

Истанбулски споразуми нису нестали, парафирао их је шеф украјинске преговарачке делегације, што значи да су, по свему судећи, сасвим одговарали Украјини. Ови споразуми остају на столу и могу се користити као основа за наставак ових преговора, истакао је руски лидер.

Дрска политика САД и њених савезника била је узрок украјинске кризе, примјетио је руски предсједник.

- Захвални смо на искреним и конкретним приједлозима земаља чланица ШОС за мирно рјешавање украјинске кризе, која је настала као резултат апсолутно дрске политике Сједињених Америчке Држава и њених сателита - рекао је руски предсједник.

ШОС је данас једна од највећих и најауторитативнијих регионалних организација, констатовао је Путин.

- Наша асоцијација је увијек полазила и полази од важности узимања у обзир мишљења и становишта максималног круга партнера, поштовања недјељивог права сваке државе да бира сопствени модел развоја - изјавио је он, додајући да организација радо прихвата корисне иницијативе партнера.

Према ријечима предсједника, многи у свијету дијеле основне вриједности и идеале ШОС, као и посвећеност сувереној политици.