latinica  ћирилица
04/07/2024 |  12:55 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Лоша година за херцеговачке пчеларе, много патвореног меда у маркетима

Упркос лошој години за херцеговачке пчеларе, меда има довољно на тржишту и није поскупио, а пчелари не могу да га продају по доброј цијени због патвореног меда кога има у свим великим маркетима у Требињу по цијени од 12 КМ или 13 КМ, изјавио је предсједник Удружења пчелара "Леотар“ из Требиња Обрад Нинковић.
Мед (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU/илустрација) -
Мед (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU/илустрација)

- Велика је борба са патвореним медом и сви су се веома извјештили у томе - рекао је Нинковић.

Он је поручио потрошачима да прави херцеговачки мед могу да купе једино код пчелара којима вјерују.

Нинковић је рекао да ни ова година неће бити добра за пчеларе у Херцеговини, као ни претходне три-четири, јер климатске промјене нису погодовале медоносним биљкама, па пчеле у Херцеговини нису прикупиле довољно нектара.

Он каже да су вјероватно климатске промјене узроковале лошије медобрање и у овој години, јер падавине нису погодовале медоносним биљкама и производњи меда.

Он је напоменуо да су у априлу многи пчелари имали принос меда од килогам до два дневно, а да је од 15. маја дошло до константног "минуса на ваги", јер пчеле због кише нису произвеле ништа већ су, напротив, потрошиле количину меда коју су раније прикупиле.

Када је ријеч о очекивањима за наредни период, Нинковић је рекао да је још рано прогнозирати да ли ће и колико бити меда у наредна три мјесеца, додајући да је посљедња киша допринијела добром одржавању вријеска који је, ипак, веома несигурна паша за пчеле.