latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:51 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

УЖИВО - НСРС о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне

Посланици у Народној скупштини Републике Српске расправљају о Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне – приједлог Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Образлажући Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне у Народној скупштини Републике Српске, Стевандић је указао да се Споразум о специјалним паралелним везама усваја у Парламентарној скупштини БиХ чиме је утемељено право Републике Српске на кориштење ових симбола и историјског насљеђа.

- Грб Немањића није грб ВРС који садржи овај грб, али је нешто другачији. То није грб Србије и Црне Горе, него је насљеђе које је овдје старије неколико стотина година од исламског насљеђа. Немањићи нису имали никакав однос са Бошњацима, нити икакве сукобе и проблеме, тако да то насљеђе не може бити увредљиво за било којег припадника бошњачког народа и муслиманске вјере - навео је Стевандић.

Он је истакао да за Бошњаке не може бити увредљива ни химна "Боже правде" јер се користила и у Краљевини Југославији.

Стевандић је рекао да је усаглашена промјена дневног реда сједнице, те ће тачка 14 бити разматрана као тачка 16 и обрнуто.

Он је прецизирао да ће као тачка 16 бити разматран консолидовани извјештај о извршењу републичког буџета за прошлу годину, а као тачка 14 извјештај о раду и извршењу буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за 2023.

Стевандић је додао да је планирано да данашњим засједањем буде обухваћена тачка 15, односно извјештај о раду Агенције за високо образовање Републике Српске за прошлу годину, након чега ће посланици у 14.15 часова гласати о апсолвираним тачкама дневног реда.

Стевандић је рекао да ће редовна сједница бити настављена у уторак, 9. јула, након свечане сједнице парламента Републике Српске. 

----

Претходно је расправљано о Нацрту закона о ученичком стандарду настављена је сједница Народне скупштине Републике Српске.

----

Посланици Народне скупштине Републике Српске између осталог, разматраће Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим би се у јавну употребу вратио грб Немањића и химна "Боже правде".

Посланици би требало да разматрају и Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за прошлу годину.

Народна скупштина претходно је, између осталог, разматрала три закона, који ће омогућити да Инвестиционо развојна банка може обављати платни промет и примати новчане депозите.