latinica  ћирилица
04/07/2024 |  12:23 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

За програм у години пред полазак у школу издвојено више од 500.000 КМ

Влада Републике Српске за реализацију Програм за дјецу у години пред полазак у школу издвојила је у овој години више од 500.000 КМ, а било је укључено готово 3.500 малишана који треба да крену у први разред, изјавила је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић.
Наташа Цвијановић - Фото: СРНА
Наташа ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је напоменула да је то око 40 одсто од укупног борја првачића, те да посљедњи подаци показују да је путем "е-уписа" пријављено 8.811 малишана за упис у први разред основних школа.

- Очекујемо и да тај број буде већи, јер се дешава да се дјеца због одређених околности пријаве пред почетак школске године - рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је овај програм значајна педагошка интервенција за сву дјецу која треба да крену у основну школу, а нису похађала предшколску установу, те појаснила да се спроводи од 1. марта до 31. маја.

- Програм траје око 190 часова и ове године је реализован у 37 предшколских установа, 81 основној школи, те четири школе за дјецу са сметњама у развоју, а ангажовано је 205 васпитача - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је за спровођење овог програма ангажовано 205 радника у 205 васпитних група, те да су га реализовала лица која су била пријављена на евиденцији незапослених Завода за запошљавање Републике Српске.

- Тако да је, осим повећаног обухвата дјеце предшколског узраста неким од облика организованог васпитно-образовног рада, дата могућност стручном кадру да стекну радно искуство - рекла је Цвијановићева.

Она је навела и да је кроз овај програм до сада од 2011. године прошло 52.862 дјеце, те да је Влада Републике Српске за његову реализацију издвојила 4.593.654 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о начину утрошка средстава за реализацију Програма за дјецу у години пред полазак у школу у 2024. години.