latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:44 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Добој: Обиљежавање Дана борца

Код спомен-костурнице у Парку народних хероја у Добоју данас су поводом 4. јула, Дана борца, положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима у Другом свјетском рату.
Добој, сјећање - Фото: СРНА
Добој, сјећањеФото: СРНА

Предсједник Удружења антифашиста и бораца СУБНОР-а Добоја Далибор Ђурић рекао је новинарима да Дан борца треба да буде опомена младим нараштајима да се не заборави прошлост у свјетлу ревизионизма историјских дешавања.

Да би младима биле приближене историјске чињенице о Добоју током Другог свјетског рата, Ђурић је навео да ће подмлађени чланови овог удружења радити на одржавању споменика из тог периода, као и организовању историјског часа.

На подручју Добоја у организацији локалног Удружења антифашиста и бораца СУБНОР-а обиљежавање Дана борца, када је 1941. године подигнут оружани устанак народа Југославије против фашизма, биће настављено полагањем вијенаца на Партизанском гробљу у насељу Руданка, а завршено полагањем вијенаца и цвијећа на Партизанском гробљу у насељу Ритешић.

Добој је због геостратешког значаја током Другог свјетског рата био упориште њемачких, легионарских, те усташко-домобранских снага са репресивним системом, нарочито диригованим од римокатоличког свештеника Драгутина Камбера - котарског повјереника, против којих се народ добојског краја борио све до ослобођења, 17. априла 1945. године.

У крипти спомен-костурнице налазе се и посмртни остаци 111 устаника, од којих је 110 Срба, које је усташки пријеки суд у Добоју 1941. године осудио на смрт и стријељао.

У НОР-у и партизанским одредима у Другом свјетском рату са добојског подручја учествовало је 4.250 бораца, од којих је 650 погинуло у борбама, а у јасеновачки и у друге усташко-фашистичке концентрационе логоре одведено је и убијено 660 бораца и цивила – највише старијих лица, жена и дјеце.