latinica  ћирилица
04/07/2024 |  07:57 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Тероризам међународни проблем, у ФБиХ поричу опасност (ВИДЕО)

Декан Факултета за безбједност и заштиту Универзитета у Бањалуци Слободан Жупљанин рекао је да је тероризам међународни проблем и да стручњаци за безбједност годинама упозоравају на опасност од терористичких напада у БиХ.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да у БиХ дјелује око 20 терористичких група, а када је тај податак објављен из Федерације БиХ услиједиле су критике и порицања. Додао је да у ФБиХ постоји неспремност да се призна проблем, а да опасност вреба за читаву БиХ и Балкан.

Он је истакао да је ситуација ровита и да постоје огромни безбједносни изазови, јер се глобална дешавања одражавају на локални ниво.

Жупљанин каже да је добро познато ко је формирао одређене терористичке организације, а све у циљу одржавања униполарног свијета.

Он је истакао да сваки појединац мора да буде опрезан и да има у виду постојање безбједносних пријетњи.

- У Републици Српској капацитети су добро развијени, имамо и Управу за борбу против тероризма и екстремизма, али тероризам је такве природе да нико не смије да спава - рекао је Жупљанин.

Када је ријеч о одбијању Хрватске да да сагласност за именовање војних аташеа при Амбасади БиХ у Загребу бригадирима Мирсаду Стабанчићу и Изудину Скопљаку, због њихове ратне биографије, јер су били у саставу Седме муслиманке бригаде, Жупљанин је рекао да је дипломатија озбиљна ствар и да је логично да некадашњи припадници злогласне јединице не могу бити амбасадори.