latinica  ћирилица
03/07/2024 |  16:43 | Аутор: СРНА

Будимир: Утврдити истину и зауставити спекулације

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изразио је наду да ће Тужилаштво БиХ у процесу које је покренуло против 15 физичких и шест правних лица због издавања лажних диплома, утврдити шта се заиста дешавало и зауставити спекулације.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је и изјави за Срну поздравио напоре оних који се боре против негативних појава у високом образовању у Републици Српској и додао да се нада да ће тих активности бити више и у Федерацији БиХ, јер постоје проблеми у оба ентитета.

- Министарство наставља да у складу са својим надлежностима заједно са Инспекторатом Српске, врши контролу високошколских установа у свему што подразумијева инспекцијски и управни надзор - рекао је Будимир.

Он је истакао да се, поштујући пресумпцију невиности свих који су у овом поступку, нада да ће у наставку овог поступка пред надлежним судом бити утврђено шта се заиста дешавало, како би се престало са спекулацијама.

- Ове активности нама олакшавају даљи рад да престану спекулације шта се дешавало на тим факултетима, јер Министарство не може да да одговоре за оне радње које су провели истражни органи Републике Српске и БиХ - рекао је Будимир.

Тужилаштво БиХ подигло је данас оптужницу против 15 физичких и шест правних лица која се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, коруптивна кривична дјела и недопуштену трговину више десетина високошколских диплома, углавном економске, правне, техничко-инжењерске, здравствене струке, менаџмента и осталих профила образовања.

Оптужена правна лица, односно приватни универзитети, дјеловали су на подручју Бањалуке, Мостара и Брчко дистрикта, а према прикупљеним доказима, издато је најмање 49 високошколских диплома чије ће се поништење тражити у законом предвиђеном поступку.