latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:11 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Стевандић: Бећировићеве иницијативе без много успјеха

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да иницијатива бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да Парламент Италије усвоји резолуцију подршке независности, суверенитету и територијалном интегритету БиХ није прва такве врсте и да до сада нису имали много успјеха.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- А и када имају успјеха онда то изазове подјеле унутар самих тих парламената. То је један стереотип политике из 1992. године у којем још увијек живи Бећировић. Када сазна да смо у 2024. години вјероватно ће мало другачије да наступа - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Упитан да ли се данас састао са шефом канцеларије ОХР-а у Бањалуци Ласлом Маркушем, Стевандић је рекао да није, али да Маркушу није забрањен улазак у Народну скупштину.

- Једна ствар је Канцеларија ОХР-а, а друго је недостатак легалитета високог представника - рекао је Стевандић и поновио да је добио писмо од Кристијана Шмита, али да га не сматра високим представником.

Предсједник Народне скупштине је навео да представници Републике Српске не мијењају своју политику која је и даље одбрамбена, а да ће једино морати да се промијени политика која Српску угрожава.

- Бранићемо институције, имовину, право Српске да доноси властите прописе и право да не може да нас угрожава нелегални високи представник или било који амбасадор који нема надлежност да одлучује о унутрашњим питањима у БиХ - поручио је Стевандић.

Он је додао да је поносан на усвајање Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, те да је синоћ показано да су посланици и опозиције и власти аплаудирали усвајању заједничких закључака.

- Покушај да се то оспори је миноран, небитан, а историсјки значај документа је велики. Само посланици `Листе за правду и ред` нису потписали закључке које смо заједно усагласили - рекао је Стевандић.