latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:14 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Стојичић: Декларација ће унаприједити сарадњу у области образовања и културе

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа са Свесрпског сабора, која је усвојена у Народној скупштини Републике Срске, додатно ће унаприједити сарадњу са Србијом у области образовања и културе и много учинити на спајању, те јачању идентитета српског народа са обје стране Дрине, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је након састанка у Бањалуци са министарком просвјете Србије Славицом Ђукић Дејановић, истакла да је Декларација у Народној скупштини Српске синоћ усвојена са значајним консензусом скупштинске већине.

- То је добра порука да ће Република Српска и Република Србија, када такође усвоји Декларацију, радити и на реализацији свих циљева који су дефинисани Декларацијом и да ће она унаприједити додатно сарадњу и све ово што чинимо у области образовања и културе - рекла је Стојичићева.

Она је навела да је са Дејановићевом разговарала о конкретизацији сарадње која је договорена у Београду, дан прије одржавања Свесрпског сабора.

- Предстоји нам интезивирање сарадње и рад на одређеним активностима и пројектима. То ће бити сарадња између институција, а онда у складу са тим радиће се на сарадњи између руководства школа Републике Србије и Републике Српске, наставника и стручних сарадника, и оно што је најважније - сарадњи ученика - истакла је Стојичићева.

Она је навела да ће једна од тих активности бити и могућност да ученици из Србије посјећују ученике у Републици Српској.

- Разговарали смо и о заједничком тестирању ученика Српске и Србије код провјере знања за одређене предмете, и свакако изучавању националних предмета што нам је био приоритет и у претходном периоду - навела је Стојичићева.