latinica  ћирилица
02/07/2024 |  15:19 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Бивши заробљеници свједочили на суђењу Млаћи и Цикотићу

На суђењу у Суду БиХ Селму Цикотићу, бившем команданту Оперативне групе Запад тзв. Армије БиХ и Џеваду Млаћи, оптуженом у својству предсједника бугојанског Ратног предсједништва, свједоци Тужилаштва БиХ говорили су о заробљавању у Бугојну током којег су вођени на копање ровова на прве линије између ХВО и тзв. Армије БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Стипица Ђапић је испричао да је заробљен у Бугојну, те одвођен на више локација – подрум школе, подрум гимназије и стадион.

- За мене је најгоре било копање ровова на линији у Горњем Вакуфу. Челичном жицом су нам везивали руке и око 50 људи су позивали и камионима одвозили у Горњи Вакуф  испричао је Ђапић.

Он је посвједочио је да је са још десетак људи копао ровове и земунице на брисаном простору између припадника ХВО и тзв.Армије БиХ, наводећи да су њега са другим заробљеницима пребацили на Бистрицу у Горњем Вакуфу, гдје је био рањен.

- Кроз грудни кош ми је прошао распрскавајући метак - рекао је Ђапић и испричао да је послије превезен у ратну болницу.

Дамир Гргић навео је да је био припадник ХВО-а и да су га припадници тзв. Армије БиХ заробили у његовој кући, те га прво одвели у спортски центар, а након тога у салон намјештаја, па на стадион.

Он је испричао је да је на стадиону боравио до средине септембра и да је са још 50 заробљеника, жицом завезаних руку, одвезен на Ростово.

Гргић је рекао да су заробљеници копали ровове и тунел испод цесте у Горњем Вакуфу и да се увијек пуцало.

- Два пута је метак прошао поред мене. Ако бих престао копати ровове, припадници Армије БиХ су пуцали с леђа - испричао је свједок.

Он је рекао да је са још тројицом заробљеника морао да иде тражити тијело погинулог припадника тзв. Армије БиХ, а након што су га пронашли, тијело су морали да носе кроз шуму по минираном простору.

Припадник ХВО-а Виктор Марос испричао је да се предао припадницима тзв. Армије БиХ и да је након предаје био у Средњошколском центру, те у општини у Бугојну и салону намјештаја.

Он је рекао да је било више локалитета на којима је испитиван, а сјећа се подрума гимназије и банке.

Марос је навео да су заробљеници копали ровове и траншеје према линијама разграничења са ХВО-ом и да су били присиљени на то и док траје спорадична ватра.

Млаћо је оптужен да је наредио убиства хрватских заробљеника, а Цикотић да није спријечио подређене припаднике тзв. Армије БиХ да почине кривична дјела, као и да је пропустио предузети мјере због мучења и убистава ратних заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 16. јули.