latinica  ћирилица
02/07/2024 |  20:09 ⇒ 21:55 | Аутор: СРНА

Илић: Не постоји закон по коме мандат може бити додијељен жријебањем

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Младен Илић сматра да не постоје прописи нити законска рјешења по којим је Централна изборна комисија БиХ додијелила жријебом мандат делегата из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

Илић је навео да постоји 11 начина да неко може престати бити делегат у Дому народа, односно да буде разрјешен те функције, али да у овом случају није испоштован ниједан од њих.

- Сва лакрдија са киндер јајима и извлачењем лоптица коју смо јуче могли да видимо наставак је накарадног ситстема и накарадне политике коју води ЦИК и дошли смо у ситуацију да орган који би требао да контролише све ове ствари буде онај који прави лакрдију од свега тога - рекао је Илић Срни.

Он је напоменуо да СНСД има и друге могућности дјеловања у Дому народа, те да са коалиционим партнерима има све у својим рукама.

- Имали смо прилику да видимо да је једна комисија, односно институција овог типа, која треба да ради свој посао, довела у ситуацију да преузима надлежност других институција, првенствено Народне скупштине Републике Српске, то јесте да она буде та која бира представнике српског народа у било којој од институција - рекао је Илић.

Он је додао да се поставља питање зашто служе избори и због чега грађани излазе и гласају, када неко себи може дати за право да прекраја вољу народа или да кроји политичке процесе онако како им одговара.

Илић сматра да је ријеч о наставку лакрдије ЦИК-а у режији људи који сједе у тој комисији.

- Изборни закон БиХ и све оно што представља или не представља ЦИК мора да буде једна од најважнијих питања на нивоу БиХ, јер уколико се овакав тренд настави поставља се упитник изнад главе сваког ко жели на било који начин да учествује у политичким процесима у овој земљи - рекао је Илић.

ЦИК БиХ је јуче, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукао из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата није се поштовала воља грађана.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.