latinica  ћирилица
02/07/2024 |  17:29 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

МУП Српске: ИДДЕЕА није надлежна за обављање послова и услуга према грађанима

У вези информација које је пласирала Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ везано за издавање квалификованог дигиталног потписа, Министарство унутрашњих послова Републике Српске подсјетило је грађане да Законом о Агенцији, није утврђена надлежност у погледу обављања послова и услуга према грађанима.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Законом о личној карти дефинисано је да грађани могу добити квалификовану потврду искључиво обраћајући се министарствима унутрашњих послова, као надлежним органима, подсјећају из МУП-а Српске.

- Из наведеног произлази да Агенција нема надлежности да заприма захтјеве непосредно од грађана и да на тај начин врши услуге према грађанима, те тако злоупотребљава законску надлежност пружања техничке подршке министарствима унутрашњих послова у БиХ, чиме је довела у питање заштиту личних података грађана - наводе из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске скреће пажњу јавности да се грађани за права везано за личне карте, укључујући и квалификоване дигиталне потврде, искључиво могу обраћати МУП-у Српске, као јединој и надлежној институцији за грађане Републике Српске, а које сходно законским надлежностима доноси одлуке у управним поступцима, када се за то створе законске претпоставке.

Истовремено наглашавају да ће МУП Републике Српске предузети све законом утврђене мјере и радње на заштити личних података и идентитета грађана Републике Српске.