latinica  ћирилица
02/07/2024 |  19:49 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио Декларацију Свесрпског сабора (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Народна скупштина Републике СрпскеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Декларација је усвојена са 62 за и три против.

Уз Декларацију, НСРС усвојила је Закључке везано за Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, приједлог клубова посланика СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а, те посланичких група СПС-а, ДНС-а и Народног фронта.

Закључци су усвојени са 62 гласа за, два против и једним суздржаним послаником.

Жељка Цвијановић и Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Предсједник НСРС Ненад Стевандић рекао је у завршној ријечи да представници Клуба посланика за правду и ред нису потписали закључке.

Закључци везано за Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа

- Народна скупштина Републике Српске констатује да су се бирачи у Српској на референдуму одржаном 25.9.2016. године изјаснили да се 9. јануар обиљежава и празнује као Дан Републике Српске и Крсна слава.

- Народна скупштина Републике Српске сматра да је Сретење 15. фебруар потребно дефинисати као Дан свесрпске државности који треба уједињено обиљежавати и прослављати заједно са Републиком Србијом.

- Задужује се Влада Републике Српске да, у сарадњи са предсједником Републике Српске и предсједником Народне скупштине Републике Српске, формира Организациони одбор за обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске.

- Народна скупштина Републике Српске констатује да усвајањем и ступањем на снагу Закона о имунитету Републике Српске (Службени гласник Републике Српске, број 39/24) не постоје препреке да за члана Организационог одбора за обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске може бити именован и носилац извршне власти.

Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана доношења.

НСРС (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

У Декларацији, усвојеној на Свесрпском сабору одржаном 8. јуна у Београду, указано је на неопходност српског националног окупљања и одлучено да Сабор буде одржаван редовно, сваке двије године, на којем би се заједно разматрала најважнија национална питања уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и других представника српског народа из региона и свијета.

У Декларацији се наводи да Свесрпски сабор констатује да српски народ представља јединствену цјелину.

- Српски народ је кроз историју имао више држава са различитим називима, те полаже право да баштини своју богату традицију - пише у тексту Декларације.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недјељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ - Анексом четири Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је ова декларација један од историјски најважнијих и најмоћнијих докумената српског народа у цјелини.

- Декларација говори о јединству српског народа и њоме се одговара на сва питања и зебње из прошлости и даје нам снагу да идемо даље - рекао је Додик.

Он је нагласио да се може очекивати да ће владе Српске и Србије и остале земље, гдје Срби могу да добију подршку, сачинити оперативне планове за спровођење Декларације.

- Сви ставови из Декларације и њена преамбула дају одговоре на дешавања у прошлости и третира се све оно што је важно за будућност. Када је ријеч о празницима, 9. јануар настављамо обиљежавати, али ћемо славити и Сретење као заједнички празник. Нема потребе да се спекулише о 9. јануару и не треба ништа објашњавати, јер је све апсолутно јасно. Они који ово оспоравају видљиво је да раде у складу са ставовима из Сарајева - истакао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Декларација није усмјерена ни против кога и да се темељи на правима која имају сви народи на свијету и показује опредјељење Српске и Србије за очување мира.

Он је поручио да Декларација представља темеље за бивствовање српског народа.

- Што се тиче 9. јануара, понудио сам један закључак уз намјеру да се усагласимо. Многи су погрешно протумачили. Сретење је општи Дан државност свих Срба. Девети јануар остаје Дан Републике Српске и ријешићемо све сумње још једним закључком - рекао је Стевандић.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да су Срби из Републике Српске и Србије један народ и да је усвајање Декларације историјски чин за Српску и Србију.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић истакла је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа јасно избалансирана и урађена на начин да Српска и Србију буду спремни за будућност.

Навела је да је да је у Декларацији исказана подршка очувању Дејтонског споразума.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра.