latinica  ћирилица
02/07/2024 |  12:40 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Дмичић: Устав је јасан - делегате у Дом народа бира Народна скупштина Српске (АУДИО)

Јучерашње жријебање за петог делегата Српског клуба у Дому народа представља ненадлежну радњу од стране изборних органа на нивоу БиХ, рекао је за РТРС професор уставног права Миле Дмичић.


Миле Дмичић - Фото: РТРС
Миле ДмичићФото: РТРС

- Према Уставу БиХ Дом народа ПС БиХ из Републике Српске се конституише одабиром делегата у НСРС. Према Изборном закону овај став је на неки начин појашњен у смислу да избор делегата из Републике Српске у Дом народа проводи се одмах по сазивању НСРС, а најкасније 30 дана од дана овјере избора у складу са овим законом - истакао је Дмичић.

Дмичић је нагласио да се изборни материјал и резултати гласања достављају ЦИК-у на потврђивање и коначну расподјелу мандата.

- Поента је у томе да се овај дио овдашњих и данашњих резултата требало и мора посматрати ако је дошло до расподјеле у којој буду добијени идентични количници мандат се тада у том времену додјелује жријебањем. Титулар ових уставних и законских радњи је Република Српска и њени органи. Управо онако како је и речено да изборе проводе надлежна радна тијела у НСРС - рекао је Дмичић.

Дмичић је додао да је и ово потврда да су избори најманипулативнији фактор политике.

- Комперативни изборни системи говоре да изборни закони једне државе, па и њених државотворних дијелова, у овом случају БиХ и Републике Српске су најважнији правни акти послије Устава, јер се на основу њих конституишу остали органи на свим нивоима - додао је Дмичић.