latinica  ћирилица
02/07/2024 |  14:29 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Додик: Декларација историјски важан документ (ФОТО/ВИДЕО)

Документ о декларацији можемо да третирамо као историјски важним, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик током Скупштине на којој се расправља о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору.
Милорад Додик - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Усвајање ове декларације има за циљ да на већи оперативни ниво ставимо сва важна питања која се налазе у закључцима, укључујући државне и националне институте - истакао је Додик.

Он се захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на истрајности да заједно се ради у доброј атмосфери.

- Декларација је донесена у еуфорији одобравања, и зато је нама овдје лако да то усвојимо без икаквих одлагања - истакао је Додик.

Он је подсјетио да Они који су оспоравали декларацију, били дио српског народа, или ван њега, нису имали никакву подршку.

- Наставићемо да обиљежавамо дан настанка Републике Српске 9. јануар, а уводи се Дан државности Србије и Републике Српске Сретење 15. фебруара, и то је сасвим природно да заједнички славимо тај датум - поручио је Додик.

Поновио је важност заједничке сарадње са Србијом.

- Најважније питање Србије данас су Косово и Метохија, али најважније национално питање Србије јесте Република Српска, јер у њој живи највише Срба ван граница Србије - нагласио је Додик.