latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:10 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Мазалица: ЦИК обесмислио изборе и демократију

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је за да је Централна изборна комисија БиХ, по свему судећи, лажирала поступак жријебања за избор петог делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и обесмислиа процес избора и демократије у БиХ, а да је најжалосније што у свему томе учествују људи из Српске.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Поред овакве опозиције, нама непријатељи не требају - сматра Мазалица.

Мазилица је навео да начин на који је јуче изабран делегат Дома народа, након низа бесправних и незаконитих радњи и одлука, представља гажење свих процедура, права и логике.

- Након ове ујдурме све што могу помислити јесте да нема те одлуке која се не може донијети у овој земљи, уз овакво гажење и силовање процедура, права и логике - рекао је Мазалица за Срну.

Он је додао да не постоји ниво на којем одлука Суда БиХ да призна ПДП-ов листић није погрешна.

- Прво су себе погазили, то јесте своју ранију одлуку, а онда газе и све усвојене законе у Дому народа. Чепркање по његовом саставу на пола мандата доводи ову земљу у правни хаос. Само да би инсталирали ПДП - нагласио је Мазалица.

Он је навео да се навикло на ЦИК и њене одлуке, који су први погазили Народну скупштину Републике Српске, која има апсолутну аутономију у избору делегата Срба.

- Треба рећи да је одлука Уставног суда БиХ вратила одлуку Суду БиХ због процедуралног неукључивања ПДП-а, а није улазила у меритум, то јесте да ли је гласачки листић важећи. Онда је Суд БиХ себи узео за право да излази ван те одлуке и погази своју ранију одлуку - рекао је Мазалица.

ЦИК је јуче, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукла из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата не поштује се воља грађана.