latinica  ћирилица
01/07/2024 |  16:09 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Кошарац: Покушај дерогирања институција Српске

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је жријебање у ЦИК-у, супротно Уставу БиХ и мимо свих законских процедура, окончано у корист ПДП-овог кандидата, очекиван и сасвим предвидив сценарио у режији ЦИК-а и његових налогодаваца, шампиона антиуставног дјеловања и даље разградње БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је изјавио да је Устав БиХ јасно дефинисао да делегате бира Народна скупштина Српске, а не било који орган на нивоу БиХ.

- Дакле, ЦИК БиХ не може делегатима одузети мандате, које су добили у складу са Уставом и законом - истакао је Кошарац.

Чињеница да ЦИК БиХ дословно отима уставну надлежност Српске и да су делегата извукли из "киндер јаја", нагласио је Кошарац, најдиректнији је напад на Републику Српску и покушај да се дерогира њен уставни капацитет.

Он је поручио да таквог делегата Српска неће прихватити.

- Предводници таквог дјеловања су Мајкл Марфи и Кристијан Шмит, а ЦИК БиХ је марионета којом настоје да остваре своје циљеве. Јасно је да они теже унитаризацији БиХ и концепту да српске представнике бирају институције на нивоу БиХ. То нити је у складу са Уставом, нити са Дејтоном, нити са политиком Републике Српске - указао је Кошарац.

Нажалост, додао је он, опозиција у Српској је прихватила да буде сљедбеник политике Марфија и Шмита у развлашћивању Српске.

- Прихватили су да учествују у врло опасном и озбиљном атаковању на уставни капацитет Српске и да прекрајају изборну вољу њених грађана. Такву издајничку политику грађани Српске ће, сасвим сигурно, знати да санкционишу у сваком изборном циклусу - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да без обзира на то ко врши власт, најважније је да се поштују институције Српске и њен уставни капацитет и навео да је то црвена линија испод које нико не смије ићи.

- Република Српска је изнад свега и свих - поручио је Кошарац за Срну.