latinica  ћирилица
01/07/2024 |  08:53 | Аутор: СРНА

Човић сумња у опстанак политичког партнерства на нивоу БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је сумњу у опстанак партнерства водећих парламентарних странака на нивоу БиХ и указао да неке политичке партије у Федерацији БиХ ригидно предлажу грађанске концепте, који су, како је навео, унитарни.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Заједнички став је био да се сви држимо Устава - подсјетио је Човић.

Он је оцијенио да је, након искорака на европском путу, БиХ поново заробљена у политичким свађама и блокадама због чега већина на нивоу БиХ не може опстати.

- На овај начин не, јер више комуницирамо медијски, међусобно се конфронтирамо, умјесто да сједнемо и да се договарамо. Евидентно је да је проблем функционисање наше позиције у власти. Да видимо како изаћи из тога. Практично је питање јесмо ли уопште права коалиција и живи ли још партнерство, на којем нивоу запиње и како то отклонити - рекао је Човић за Дневни аваз.

Човић, који је и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, изразио је незадовољство и због неусвајања буџета и изостанка расподјеле међу ентитетима око 500 милиона КМ.

- Та средства `леже`, на њих плаћамо негативну камату, а инфлација их обезвређује - рекао је Човић и изразио наду да ће проблем у вези са доношењем буџета бити ријешен данас на састанку лидера водећих странака у Мостару и да ће приједлог буџета бити упућен формалном предлагачу - Предсједништву БиХ.

Он је најавио и могућност скорог заказивања оба дома парламента БиХ како би тај процес био завршен.

- Нема никаквог смисла да улазимо у трећи квартал без буџета - напоменуо је Човић.