latinica  ћирилица
01/07/2024 |  15:56 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Петковић: Признање тзв. Косова није циљ процеса нормализације односа Београда и Приштине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио да сви они који прижељкују да Србија призна самопроглашено Косово "тај филм неће гледати".
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Петковић је рекао да је сагласан са изјавом потпарола ЕУ Петера Стана да циљ процеса нормализације односа Београда и Приштине није признање Косова и указао да таква очекивања немају везе са логиком, већ са жељом моћника да Србија призна насилну сецесију своје територије.

- Портпарол ЕУ је апсолутно у праву да циљ процеса нормализације није признање такозваног Косова. Забрињавајуће је да из добре премисе долази до сасвим погрешног закључка који нема везе с логиком, већ са жељом моћника да Србија призна насилну сецесију своје територије. Тај филм неће гледати - написао је Петковић на мрежи Икс.

Портпарол ЕУ Петер Стано најавио је раније данас да ће се сутра у Бриселу састати Петковић и главни преговарач Косова Бесник Бисљими, а да приоритет и агенду одређује "највећа хитност почетка примјене Споразума о путу ка нормализацији односа двије стране".

- Ту нема никаквог признања, али би, наравно, логична последица нормализације било признање. Али то је нешто далеко касније у процесу - рекао је Стано.