latinica  ћирилица
30/06/2024 |  16:40 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Тегелтија: БиХ је оаза и сјеме системског политичког ислама у Европи.

БиХ је оаза и сјеме системског политичког ислама у Европи, написао је савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија у својој колумни.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Колумну Милана Тегелтије преносимо у цијелости:

БИХ је оаза и сјеме системског политичког ислама у Европи.

Политички ислам - исламизам је суштински највећи глобализам данашњице. Ниједан кутак свијета, ниједна држава и ниједна нација на њега није имуна. Он се настањује у срцима људи и једном кад се настани одатле га није могуће истјерати бомбама или био којом другом врстом силе. Сила која се према њему примјењује уствари га још више храни.

Ако погледамо и европски континент исламизам је свеприсутан.

Међутим, присутност исламизма у Европи је на нивоу затворених исламистичких кругова и још је далеко од системског карактера. Он у Европи није институционализован, није системски и као такав не представља системску опасност.

Међутим, за разлику од остатка Европе БиХ је другачија у оном дијелу Федерације БИХ који је предоминантно насељен Бошњацима - муслиманима.

Наиме, Исламска заједница БиХ је носилац системског политичког ислама, и БиХ као таква једина у Европи развија политички ислам на системском нивоу.

Алија Изетбеговић, јавно признати "отац бошњачке нације" је у свим бошњачким политичким партијама примјер који треба слиједити иако је Алија Изетбеговић, без икакве дилеме био исламиста и то један од највећих европских исламиста 20. вијека.

Алија Изетбеговић је увео политички ислам на велика врата у БиХ и отад је полтички ислам не само званична политика СДА него политичко наслијеђе прихваћено као своје од свих бошњачких странака у ФБиХ.

Алија је, дакле примјер, пут који треба слиједити у развојању политичког живота код Бошњака у БиХ.

Ријетко ће се код бошњачких политичара пронаћи неко ко одбија тај политички аксиом.

Дакле, баштинећи политику Алије Изетбеговића Бошњаци неки свјесно неки не, баштине политички ислам односно исламизам као образац свог политичког живота.

Исламска заједница БиХ данас на челу са Реисом Кавазовићем јасан је показатељ да је политички ислам у БИХ прихваћен као модус дјеловања Исламске заједнице.

Реис Кавазовић је свеприсутан и интерфериран у све области политичког и друштвеног живота у ФБиХ са бошњачком већином. Он има директну интерференцију у политичке процесе у том дијелу БиХ, отворено излазећи из оквира вјерског лидера у улогу вјерско-политичког лидера, што и јесте једна од основних карактеристика исламизма-политичког ислама.

Реис Кавазовић отворено поставља политичке циљеве Бошњака и одређује политичке приоритете, те има улогу највишег бошњачког не само вјерског него вјерско-политичког ауторитета који нема никакву опозицију нити је иком допуштено супроставити се Реису, а да при том не буде подвргнут политичкој дисквалификсцији на бошњачкој политичкој сцени.

То није ништа други него политички ислам.

Дакле, данас је БиХ у оном дијелу у ком су Бошњаци већина суштински оаза системског политичког ислама у Европи. БиХ је, дакле, једина држава у Европи у коме је политички ислам директно инкорпориран у политичке процесе и има одлучујућу улогу.

Европа још није свјесна колико је то опасно не само за БиХ него и за Европу, јер преко БиХ политички ислам је добио право на политички живот у Европи, а с обзиром на пораст муслиманске популације у цијелој Европи и свијету (данас је 1,57 милијарди муслимана у свијету) можемо слободно рећи да је исламизам-политички ислам кроз БиХ добио своју легализацију у Европи, што је сјеме које ће неминовно временом цијелу Европу засути његовим плодовима, уколико та иста Европа то не схвати на вријеме.