latinica  ћирилица
01/07/2024 |  08:30 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Којић: Бошњаци искориштавају сваку тачку европског пута да отму неку надлежност Српске (ВИДЕО)

Бошњаци искориштавају сваку тачку европског пута да отму неку надлежност Републике Српске, рекао је Милорад Којић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Зато им је важна карика на том путу Уставни суд, а постала је нажалост и Венецијснска комисија - истакао је Којић.

Којић је нагласио да готово сваки дан у ФБиХ раде одређене неуставне ствари, и зато ће из Републике Српске стићи захтјев за мирним разлазом.

- Република Српска ће мирно понудити разлаз ФБиХ, да се мирно разиђемо, без екцеса, нациналних повишених тензија. То је право свако државе и њених институција. Имате примјер Србије и Црне Горе које су се мирно разишле, и од једне постале двије независне државе. Њихов одговор сигурно неће бити одмах прихватљив, али важно је понудити, можда ћемо наћи компромис за пола године - поручио је Којић.

Коментарисао је и наводни долазак новог америчког амбасадора у БиХ Дагласа Џонса.

- Не може бити гори од Марфија. Мислим да ће ситуација на Западном Балкану у многоме зависити од избора у САД за новог предсједника - додао је Којић.

Ускоро ћемо имати и комеморације, прво у Братунцу, а онда и у Сребреници.

- Све се крије када је у питању Сребреница, још од 1996. године. На подмукао начин злоупотребљавали су вањску политику БиХ, тако и сада раде. Изузев руског и кинеског амбасадора нико не долази на комеморације у Братунац, Доњу Градину, на Озрен. Како онда све жртве могу бити једнаке? То је класично лицемјерство - поручио је Којић.