latinica  ћирилица
01/07/2024 |  10:21 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

"Омогућити свим грађанима коришћење банкарских услуга"

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о мјерама безбједности у пословању готовим новцем и другим вриједностима омогућиће се свим грађанима Републике Српске коришћење банкарских услуга, с обзиром на то да у појединим јединицама локалне самоуправе ниједна банка не обавља банкарску дјелатност.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

У образложењу овог акта, чији је предлагач предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, истиче да су неке од таквих јединица локалне самоуправе Дринић, Берковићи, Источни Дрвар и Калиновик, као и подручја гдје већи дио територије није покривен овом услугом, попут херцеговачких.

- Тиме ће се омогућити грађанима на овим подручјима да остваре права, попут права на основни рачун, а ради примања плате или пензије. Агенција за банкарство Српске је подзаконским актима регулисала овакав вид обављања банкарске дјелатности са истим циљем, а ради омогућавања кориштења банкарских услуга грађанима који живе у подручјима у којима не послује ниједна банка - наводи се у образложењу.

У том документу је појашњено да је предложеним актом прописано да уплатно-исплатно мјесто буде оно на којем је омогућено странкама да обављају послове са новцем из возила, то јест мобилна експозитура, односно да као што свака банка има шалтер, сад има и покретни шалтер, банкомат и службеника у канцеларији.

Обвезници закона који послују посредством мобилне експозитуре дужни су обезбиједити мјере безбједности - систем видео-надзора са чувањем видео-записа у складу са овим законом, који се састоји од једне унутрашње камере која покрива уплатно-исплатно мјесто и једне вањске камере која покрива улаз у возило, те кофер за преношење новца са шифром у којем ће се одлагати готовина и друге вриједности, пултну благајну ради заштите готовог новца и других вриједности која је заснована на кориштењу система фиока са одложеним временом отварања и могућношћу употребе система хитног упозорења.

У овом закону се као обвезници наводе банке, поште, мјењачнице, микрокредитне организације, лутрије, спортске кладионице, казина, те правна и физичка лица која послују готовим новцем и другим вриједностима.

Готови новац, у смислу овог закона, представљају домаће и стране новчанице и домаћи и страни ковани новац.

Друге вриједности су племенити метали, предмети израђени од племенитих метала, драго камење, вриједносни папири, вриједносна писма и други инструменти плаћања.

Десета редовна сједница Народне скупштине требало би да почне сутра у Бањалуци у 12.00 часова.