latinica  ћирилица
30/06/2024 |  18:50 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од полагања заклетве прве класе војника Херцеговачког корпуса Војске Српске (ВИДЕО)

Код споменика Палим борцима у Љубињу обиљежене су 32 године од полагања заклетве прве класе војника Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.
Прва генерација Војске Српске - сјећање - Фото: РТРС
Прва генерација Војске Српске - сјећањеФото: РТРС

Окупљени су одали почаст страдалим саборцима. Припадници прве класе Херцеговачког корпуса били су на свим ратиштима и дали велики допринос у одбрани Републике Српске.

На Видовдан 1992. године, положили су заклетву и кренули са одслужењем војног рока. Након само два мјесеца обуке, узели су пушке у руке и отишли на прву линију фронта, да бране Републику Српску.

- Умјесто уџбеника узели смо пушке у руке и сви смо отишли по својим општинама да бранимо оно што се морало бранити - рекао је Васо Љубенко, некадашњи припадник прве класе Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.

Неки нису имали ни 18 година, али сазријевали су из дана у дан. Нова ратна искуства, нова дешавања на терену, кажу, чинила су их бољим војницима и још бољим људима.

- Након 32. године тек сада можемо да будемо свјесни која је то тежина. Сада смо у улози да смо родитељи тих генерација и тек сада знамо кроз шта су пролазили наши родитељи и наше мајке јер су они можда доживљавали тај рат и наш одлазак више него ми - изјавио је Стево Драпић, некадашњи припадник прве класе Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.

Као најмлађа генерација која је стасала као војници важили су за храбре и одлучне борце Војске Републике Српске.

Иако се неки са ратишта никада нису вратили својим кућама, ово окупљање је због њих и њима у част, али и на понос, јер су одбранили своју Републику Српску.