latinica  ћирилица
30/06/2024 |  16:41 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Постоји ратна заостваштина, али не треба очекивати погоршање безбједносне ситуације

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић изјавио је да у БиХ постоји ратна заоставштина у виду вехабијских организација, али да не треба очекивати погоршање безбједносне ситуације.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је подсјетио да су терористички акти који су почињени на подручју БиХ, а за неколико су изречене правоснажне судске пресуде, увијек одраз неких глобалних дешавања.

Док је трајао сукоб у Сирији, Ћеранић је навео да су се у БиХ дешавали терористички напади, а иста ситуација је сада у дубини руске територије док траје сукоб Украјини.

- И ово у Београду је посљедични терористички чин за разлику од познатих напада попут оног у Паризу или код Москве који су резултат обавјештајне операције гдје је терористима дат задатак, обезбијеђена логистика и финансије - рекао је Ћеранић.

Он је навео да су се такви нападу у БиХ дешавали као неки ехо, те подсјетио на напад на зграду америчке Амбасаде у Сарајеву, на полицијске станице у Зворнику и Бугојну, ликвидација припадника Оружаних снага у Рајловцу.

- И ово у Београду је резултат тих појединаца који могу имати сараднике, који имају жељу да се докажу - додао је Ћеранић.

Ћеранић је рекао да послије јучерашњег терористичког напада у Београду не треба ништа очекивати јер су власти Србије одавно то регулисале и односи Срба и Бошњака су на задивљујуће добром нивоу.

Он је додао да је БиХ мало другачија у смисулу дубоко подијељног друштва и одбијања реалности да је тероризам опасност за све, без обзира којем народу припадате.

- Чињеница је да имамо ратну заоставштину у виду инфраструктуре селефијских, односно вехабијских организације који су неко вријеме имали своје територије гдје нису важили закони БиХ већи они које су себи прописали - навео је Ћеранић.

Како је Саудијска Арабија престала да финансира тај покрет, Ћеранић је појаснио да су параџемати постали невладине организације које имају свој текући рачун, из општина у Федерацији добијају помоћ, баве се хуманитарним радом.

Према његовим ријечима, то ништа није спорно до чињенице да су водећи људи некад припадали одреду "Ел муџахид".

- Мислим да су односи у БиХ дефинисани у смислу једног подијељеног друштва, да су напетости и даље присутне на политичкој равни, али не треба да очекујемо погоршање безбједносне ситуације - рекао је Ђеранић.

Он је појаснио да је терористички акт само један метод за реализцију политичких и идеолошких циљева појединаца, група, покрета.

Уз примјену насиља жели се извршити притисак за реализацију циљева групе неког покрета, те у том контексту, каже, треба посматрати јучерашњи напад у Београду.

Он сматра да је терористички чин у Београду успио, иако се у може чути да је био покушај.

- Он је покушао да ликвидира припадника Жандармерије који је био на обезбјеђењу, није успио, полицајац је правовремено реаговао и ликвидирао терористу, али је медијски ехо прилично велики. Терориста је постигао циљ, платио га је животом, али код тих залуђеника постоји ирационалан приступ према том чину - закључио је Ћеранић.